Alkohol on üks kõige vanemaid ning ohtlikumaid narkootikume ja on vastutav umbes 2,5 miljoni surma eest maailmas. See on suurem kui malaaria ja AIDS-i suremus. Põhjus on laialdaselt teada: alkohol on mürgine kõikidele keha süsteemidele, eriti aga maksale, südamele ja ajule. 

Alkohol muudab osa selle tarbijaid pidurdamatuks ja vägivaldseks. Samuti on alkohol väga sõltuvusttekitav – umbes 10% alkoholi tarbivatest inimestest jääb sõltuvusse lõksu. Kui alkohol oleks avastatud tänasel päeval, ei jõuaks see kunagi müüki, kuna see on tohutult palju mürgisem, kui praegused toiduregulatsioonid lubaks, ravimitest rääkimata. Arvestades seda, kui terviseteadlik on praegu ühiskond, on kummaline, et alkoholi nendest külgedest nii vähe räägitakse.

Ainus teada viis vähendada alkoholi kahju, on vähendada tarbimist läbi hindade tõstmise ja kättesaadavuse piiramise. Enamus valitsusi on sellest hoidunud hirmus kaotada maksuraha ning saada avalikkuse poolt hukka mõistetud. Ainuke märkimisväärne erand selles on Šotimaa, kes võttis vastu alkoholi miinimiumhinna (ka Eestis kaalutakse seda Šotimaa eeskujul – toim). Tervist säästev alternatiiv oleks välja mõelda turvalisem versioon alkoholi.

Aju on võtmeküsimus

Põhiline sihtmärk alkoholile ajus on neurotransmitteri süsteem gamma-aminovõihape (GAVH või ka GABA, inglise keelest lühendatuna: Gamma-Aminobutric Acid – toim), mille ülesanne on hoida aju rahulikuna. Alkoholi lõõgastav ja lõdvestav mõju tuleneb sellest, et ta matkib ja suurendab GABA funktsiooni. Kuid on ka teada hulk GABA allsüsteeme, mida saab teatud ainetega sihtida.

Seega teoreetiliselt saaksime luua alkoholi aseaine, mis lõõgastab ja muudab selle tarbijad sotsiaalsemaks, kuid jätaksime kõrvale negatiivsed kõrvalmõjud nagu agressiivsus ja sõltuvus.

Olen leidnud viis sellist ainet ja pean nüüd testima, kas inimeste arvates on nende mõju sarnane alkoholile. Eesmärk on luua jook viisil, mis muudab selle maitsvaks ja meeldivaks. Tõenäoliselt võiks see olla kokteilina ja ma kujutan ette mitmeid erinevaid maitseid.

Teine suur eelis sellel teaduslikul lähenemisel alkoholijoobele on see, et kui sihime ühendeid, mis mõjutavad GABA süsteemi, saame luua ka teised ained, mida saaks müüa alkoholi aseaine kõrval vastumürgina.

Olen ise proovinud mõlemat uudset ainet. Pärast ühe võimaliku ühendi proovimist olin üsna lõõgastunud ja uniselt joobes umbes tunniks ajaks. Kõigest paar minutit pärast vastumürgi manustamist, olin ärkvel ja andsin loengut ilma mingisuguse mõjuta.

Nüüd oleks vaja vaid rahastust, et aineid katsetada ning seejärel viia nad turule. Paar kontakti alkoholitööstuses on vihjanud, et nad oleksid huvitatud, kuid ei tunne vajadust sekkuda enne, kui uus leiutis ei ole muutunud ohuks nende müüginumbritele. Olukord sarnaneb tubakatootjate suhtumisele ajal, kui e-sigaretid loodi. Nad hoidsid alguses eemale, kuid nüüd valmistavad ka mitmed suured tubakatootjad ise tervislikumaid alternatiive traditsioonilisele sigaretile.

Samamoodi ei saa me realiseerida alkoholile tervislikuma alternatiivi hiiglaslikku potensiaali, kui ei ole investeeringuid.

Copyright Guardian News & Media 2013