E-sigareti kasutajad on korduvalt esitanud riigikogu sotsiaalkomisjonile, sotsiaalministeeriumile ja tervise arengu instituudile teadusuuringute tulemusi, mis kinnitavad, et e-sigaretid kahjustavad tervist mitu korda vähem kui tavasigaretid. Kahjuks ei ole ettepanekuid ja tõendusmaterjale kuulda võetud ega nende sisusse süvenetud. Eriti kummastav on kuulda tervisespetsialistide väiteid, et selliseid uuringuid ei olevatki tehtud.

Kavandatavad muudatused asetavad Eesti samale pulgale India, Tai ja teiste kolmanda maailma riikidega, kus e-sigaret on keelatud ja tubakatööstus kuulub riigile. Tahtmatult tekib küsimus: kas eelnõu algataja tegelik eesmärk on rahva tervise kaitsmise sildi all toetada ja kaitsta suurt tubakatööstust?

Suurbritannia terviseameti tubaka piiramise programmi juht on avaldanud kahetsust, et osa riikide tervisespetsialistid levitavad e-sigareti kohta väljamõeldud fakte, võttes suitsetajatelt vähem kahjustava alternatiivi.

Suurbritannia riiklikes tubakavastastes kampaaniates kasutatakse e-sigaretti suitsetamisest loobumise vahendina. Selle tulemusel on suitsetajate arv Suurbritannias vähenenud kiiremini kui kusagil mujal maailmas. Meil üritatakse samal ajal kahju vähendavaid tooteid hoopis keelustada! Oldaks nagu arvamusel, et Suurbritannia arstid ja terviseorganisatsioonid on lolliks läinud ja soovivad oma kodanike tervist rikkuda. Ei, Suurbritannias on aru saadud, et suitsetamine tekitab hiiglaslikku kahju ja e-sigaret on toimiv viis selle vastu võidelda.