Milles oli siis demokraatide viga? Neil oli võiduvõimalus, sest Sanders oli antud ajale sobivam kandidaat kui Clinton. Aga demokraadid lasid ennast ahvatleda Clintoni võidust partei sees. Muidugi see on lihtsam ja Clinton oma suurtest kogemustest hoolimata uskus, et kui on võit partei sees, siis küll need valijad ka järele tulevad. Tegelikult on võit partei sees ainult osa võidust valijate ees. Saavutada võit valijate ees on hoopis keerulisem. See oleks õpetlik ka Eestis, kus demokraatide lüüa saamine meenutab mulle reformierakonna lugu. Rõivas sai partei sees samuti võidu ja näis, et sellega on kõik tehtud. Ameeriklaste kogemus aga näitab, et võit partei sees ei tähenda veel midagi. Eesti parteides on võidumehed mitte ainult Rõivas, vaid ka Ossinovski ja Tsahkna, aga mis siis? Kui nad järgmistel valimistel kaotavad, siis vahetatakse nad välja ja võib-olla varsti seda parteid enam ei olegi. Eesti tingimustes kaovad need parteid ära. Ameerikas on parteid tugevamad ja pikema eluaega, aga ka seal elatakse selliseid kaotusi valusasti üle.

Minu arvates on Trumpi võit Ida-Euroopale hea. Sõjaoht väheneb. Vastasseis Venemaaga väheneb. Vähemalt ei panda sellele tuure juurde. Vabakaubanduse lepingud USA ja Euroopa vahel Venemaa ja Hiina vastu ei pruugi nüüd tulla. Trump lubas, et töökohti Ameerikast väljapoole ei lähe. Keskendutakse USA enda majanduse arendamisele ja see võib anda häid tulemusi.

Trump võitis hoolimata sellest, et tema enda erakond kohati tema vastu oli. Isegi president Bush teatas, et tema ei hääletanud Trumpi poolt. Kohati tundus, et kõik olid tema vastu. Aga rahvas oli temaga ja rahvas viis ta võidule. Ka reitingu agentuurid panid oma ennustustega reaalsusest mööda. Nii on ka Eestis. Kes tellib uuringu, tellib ka muusika tellija kõrvadele.

Demokraadid kaotasid sest nad olid ülbeks ja laisaks muutunud. Nüüd jääb neil üle teha ainult hea nägu halva mängu juures. Meie aga peaksime mitte halama selle üle kui halb ja õudne president saab Trumpist, vaid soovima talle edu ja head käekäiku, sest nii või teisiti on tegu ikkagi Ameerika rahva poolt USA etteotsa valitud presidendiga.