Minu meelest on sarnane olukord jõudnud kätte Tallinna juhtimise puhul. Vastasel juhul ei olda edukad ja muutuse võimalust ei usu ka valija.

Minu lähtekoht on, et Tallinn vajab põhimõttelist juhtimise muutust. See tähendab teisi väärtusi kui kannab tänane linnavõim. Pikk absoluutne võim on tänase linna juhtiva Keskerakonna seltskonna paraku absoluutselt korrumpeerinud ja nad on üles ehitanud võimuvertikaali, mis linnapropaganda, ametnike armee ja korruptiivsete tehingutega taastoidab võimu.

Kuid valija jaoks, kes tahab muutust, on küsimus selles, kas see on võimalik ja milliste põhimõtete alusel. Neljadel viimastel valimistel on Keskerakond saanud ainuvõimu, kuigi kõik erakonnad on lubanud muutust.

Pärast valimisi on ühekaupa teatud hetkedel paraku toetatud erinevatel hetkedel Keskerakonna linnavõimu. Tagasi vaadates tunnistavad kõik, et see oli viga. Valijatele tuleb anda kindlus, et tänased opositsioonierakonnad suudavad oma sisevastuolud kõrvale heita ja allutada erihuvid üldisele huvile! See kindlus tuleb valijale anda nagu 18 aastat tagasi.

Minu ettepanek on moodustada Tallinnas nelja erakonna - IRL, RE, SDE, EKRE - vahel ühinenud opositsioon, mis deklareeriks:

1. Et need erakonnad tegutsevad pärast valimisi ühiselt eesmärgiga vahetada linnavõim välja.
2. Et need erakonnad näevad korruptsiooni Tallinnas probleemina ja on valmis ellu viima plaani selle lõpetamiseks.
3. Et keegi ei tee separaatseid kokkuleppeid, vaid seisukohad arutatakse muutuse tekitamiseks ühiselt läbi.
4. Et hoidutakse strateegiana omavahelistest rünnakutest ja eesmärk on muutus linna juhtimises ja seda öeldakse ühiselt avalikkusele välja.
5. Et väljendatakse valmidust vajadusel valimisjärgses koostöös selgelt konkreetsetes valdkonnapoliitilistes seisukohtades kokku leppida!

Arvan, et selle võimaliku leppega võiksid olla teretulnud ühinema ka teised nimekirjad, välja arvatud muidugi Savisaare seltskond, kelle puhul see algatus muutuks farsiks.

Meil on nädal näidata kõhklevale valijale, kes eeldatavalt jääb muudu koju, et muutus on võimalik, aga seda näitame üksnes läbi ühise koostöö! Ja muutuse võimalikkus on sürrealistlikult lähemal kui varem just Savisaare kandideerimise ja seetõttu Keskerakonna häälte killustumise tõttu!

Tegeliku tahte korral on võimalik põhimõtteline kokkulepe sõlmida järgmisel nädalal.

Mida arvatakse?