Ma ei usu, et pikemas perspektiivis need sõnavõtud riikidevahelisi suhteid mõjutaksid. Selliseid nääklemisi ja eriarvamusi tuleb ikka ette. See on täiesti normaalne, et Eesti kui NATO liikmesriigi kaitseminister kirjutab Gruusiast. Kui vaadata teisi riigijuhte, siis kirjutatakse teiste maade kohta päris palju. USA riigisekretär Hillary Clinton võtab näiteks Süüria teemal sageli sõna. Sellised artiklid mingist poliitilisest programmist on päris tavalised. Näiteks 2003. aastal kirjutasid Tony Blair ja Juhan Parts ühise artikli Euroopa tulevikust ja ELi laienemisest.

Twitter on muidugi omaette asi. Siinkohal ei ole veel mingeid väljatöötatud reegleid, sest sotsiaalmeedia on alles nii uus asi. Diplomaatilised nüansid on siinkohal keerulisemad.

-Mingit reaktsiooni Venemaa poolt siis Ilvese Twitteri sissekande osas oodata ei maksa?

Võib-olla tegelikult isegi maksaks. Ei usu muidugi, et nö ametlik Venemaa teeks reageeringu, kuid kui vaadata, et venekeelne Delfi küsis Vene saatkonna arvamust Reinsalu artikli kohta, siis sama asi võib juhtuda ka Ilvese Twitterisse kirjutamise puhul. Ehk küsitakse kommentaari Vene saatkonnast, Vene välisministeeriumist või siis lausa otse Kremlist, kuid vaevalt, et Kreml sellele kuidagi vastaks, ent Vene saatkond võib küll midagi öelda. Kui siinne venekeelne meedia on aktiivne, siis on mingit Venemaa ametnike reaktsiooni oodata küll.

-Kui palju peaksid Eesti poliitikud korrigeerima oma väljaütlemisi seoses sellega, et Venemaa on viimastel andmetel Eesti suurim ekspordipartner? Ehk kas potentsiaalne oht riigi majanduslikule käekäigule peaks olema piisav põhjus, et jätta mingid asjad välja ütlemata?

Statistiliselt kerkis Venemaa küll suurimaks ekspordipartneriks, kuid üsna napilt ja tegemist ei ole mingi põhimõttelise muudatusega. Tegelikult on see ju hea areng. Kui nüüd Venemaa sai WTO liikmeks, siis ekspordivõimalused meie jaoks suurenevad.

Seda, et Ilves Twitteris säutsus ja Reinsalu kirjutas artikli Gruusiast, ei näe me iga päev. Millal oli eelmine kord kui Eesti poliitikud oleksid Venemaa kohta nii teravat midagi öelnud?

Erinevalt varasematest aegadest, ei iseloomusta Eesti poliitikat mingid teravad seisukohavõtud Venemaa aadressil. Poliitikud ei ela end enam Venemaa peal välja.