Ainult üks reform on hariduses ära tehtud – 60 kutsekoolist jäeti järele 30 korralikku. Põhikooli- ja gümnaasiumireformiga on Reformierakond ninali lennutanud minister Toivo Maimetsa ja minister Tõnis Lukase. Siis veeres esile kõva pähkel Jaak Aaviksoo. Tema taktika tundub töötavat. Lõpuks, ma ennustan, on õpetajad niisuguse stressi all, et paluvad ise: tehke lõpuks ära see reform, lõpetage munemine, sulgege need tühjad koolid! Ent miks Ansipi erakond ümberkorraldustega munes? Miks peaminister veel 24. oktoobril 2011 soovis edasi muneda, öeldes riigikogus, et “koolivõrgu ümberkorraldamine ei ole mitte ühe ega kahe aasta küsimus”?

Sest see on osa Reformi üldisest munemistaktikast. Teine osa on kohalike omavalitsuste reform, milleta koolireform niikuinii ei liigu. Näiteks ehitatakse Põlva külje alla Mammastesse praegu koolihoone laiendust valla raha eest, kuigi kolme kilomeetri kaugusel Põlva linnas on kaks gümnaasiumi. Põlvast on Võrru 27 kilomeetrit, ent mõlemad linnad peavad täismõõdus haiglat. Tänu Põlvast valitud minister Pevkurile seda priiskamist ei lõpetatud, kuigi plaaniti. Isegi sünnituspalatite koondamist emba-kumba haiglasse ei suudeta kokku leppida. Just selliste sõgedate dubleerimiste peale kulub meedikute ja õpetajate raha.

Siseminister, isamaaliitlane Tarmo Loodus sõitis kümme aastat tagasi valitsuses kokku lepitud (uskumatu!) haldusreformi kava tutvustades mööda Eestit ringi. Minister suundus parasjagu Valka, kui autoraadiost kostis reformistide juhtfiguuri Meelis Atoneni hääl: “Meie erakond ei saa nõus olla omavalitsuste reformi tegemisega ülepeakaela!” Sel hetkel nad siis peatasidki haldusreformi, mille taga seisab ka haridusreform. Et saada valija hääli väikese Eesti naeruväärselt väikestes valdades.

Eile ütles Ansip juba, et haridusreform tuleb “kohe”.

Streik ja igasugune kevadine aktiivsus on hea, sest tänavale tulnud inimesed teevad selgeks – valitsusjuhil pole mingit õigust rääkida väsimusest. Millest väsimus, kui koolireform, haiglareform ja omavalitsusreform alles tegemata?

Mis mõtet on koera saba jupiviisil raiuda ja juppe vahepeal isegi tagasi kleepida ainult selle nimel, et Toompeal toolist kinni hoida. Ekspress on näinud juba viitteist vabariigi valitsust, ja võib kinnitada: need toolid täidetakse varsti uute tegelastega.

Nii et Toompea, te olete ümberkorraldusi tammi taga hoidnud, aga laske nüüd reformipaisud lahti. Ja vabandage aastaid lollitatud haridustöötajate, sealhulgas Mare Taagepera ees. Tegelikult te ehitasite selle tammi meelega, et poliitilist võimu nautida. Kuidas meeldis?