Kui USA ajakirjandus oleks jäänud poliitiliselt korrektseks, poleks Pentagoni paberid 1971. aastal ja Watergate’i afäär 1972. aastal kunagi ilmsiks tulnud. 

Kuid ajakirjanikule, kes tahab toimunu taustal näha tegelikke fakte, on vandenõuteooriate levik pigem ohuks kui abivahendiks. Vandenõud murravad uksest ja aknast sisse, kuid neid, mis ka sada aastat hiljem paika peaks, on üllatavalt vähe. Ja vandenõuteooriaid ei levita mitte ainult põrandaalune nn alternatiivmeedia, vaid paraku me kõik.

Mis viis USA sõtta Iraagiga, kui mitte vandenõuteooria massihävitusrelvadest, terroristidest ja nn kurjuse telje riikidest, kes kavandavat ühiselt ameeriklaste ründamist. Järgmist vandenõuteooriat Iraani tuumarelva-plaanidest raiub Washington tänini.

Ukraina oranÏile revolutsioonile vastas Venemaa juhtkond oma vandenõuteooriaga kurjadest lääne õõnestajatest eesotsas George Sorosega. Nüüd on aga rakendatud vandenõuteooria teenistusse kogu välispoliitiline kahurvägi: väidetakse, et NATO itta laienemise eesmärk olevat just ja ainult kallaletung Venemaale.

Raportite “purustajad”

Kuid palju õilsamaks ei saa pidada ka üha uskumatumate vandenõuteooriatega endale tähelepanu koguvaid ajakirjanikke. See päev, kui mõni Christopher Bollyni ja tema mõttekaaslaste levitatav teooria paika peaks, oleks ajalooline. Paraku, võrreldes nn ametlikke eksperdiraporteid ja nende ebakõladele rajatud alternatiivteooriaid, pean ma märkima, et ebakõlad ei kao, kuid ametlikke raporteid ümber lükata ka ei õnnestu.

Ka mina pole näinud selgeid kaadreid lennuki põrkamisest vastu Pentagoni hoonet, kuid raketilöögiteooria on veelgi hapramal pinnal. Ja Jutta Rabe kuulsaks teinud Estonia pommi teooria kaotas minu jaoks lõpliku usutavuse päeval, mil ta tuli koos Gregg Bemisega pinnale vettpidavate asitõenditeta.

Igast maailma otsast laekuv, sageli propagandistlike valedega vürtsitatud info Osama bin Ladeni ja al-Qaida eksistentsi kohta ei tugevda veel teooriat, et ta olevat CIA väljamõeldis. Al-Qaida pole kõikvõimas, nagu pole muide ka CIA. KGB müütilise kõikvõimsuse murdumist nägime ise 20 aastat tagasi. Kõiki ähvardav Opus Dei on aga juba puhas anekdoot.

Samamoodi nagu Loch Ness ja ufod jätkavad meedias võidukäiku, kuigi midagi uut pole tõestatud, elavad oma elu ka vandenõuteooriad. Kuid nii nagu suurriikide juhid lasevad end muinasjuttudest ajendatult globaalsete kriisideni viia, on ka pea-voolumeediat pidevalt ründavad konspiratsiooniteoreetikud langenud oma oletuste võrku.

Ühel hetkel muutub vandenõuteoora lihtsalt ise vandenõuks. Sest ka konspiratsiooniteooria suurim vaenlane on tõeseid fakte otsiv ajakirjandus. Nn 9/11-konspiratsiooni teooriad üritavad Bushi kurjuse telje teooriale vastu panna oma vandenõu, mille niiditõmbajaks on Bush ise. Paraku arvan ma, et valetavad nad mõlemad.