1970ndatel hakkasid NASA teadlased arutama, mis juhtub siis, kui tööpostil olevat astronauti tabab kirurgilist operatsiooni vajav terviserike. Lahendusena nähti robotite kasutamist, kelle abiga saaksid Maal asuvad arstid opereerida avakosmoses viibivaid astronaute. Arst liigutaks Maal oma kätt, robot jäljendaks kosmoses liikumist skalpelliga.

Kohe nägi telekirurgias rakendust ka Ühendriikide sõjavägi. Uus tehnoloogia avab uusi võimalusi. Kogemustega kirurgi lahinguväljale saata oleks keeruline, kuid sadade kilomeetrite kauguselt turvaliselt operatsiooni läbi viimine võiks päästa mitmete sõdurite elu. Ja nagu ikka, levivad innovatsioonid sõja- ja kosmosetehnoloogiast peagi tsiviilkasutusse. Sellest ajast peale ongi telekirurgiat arendatud. Kuigi veel kohmakas, on nüüdseks vastav tehnoloogia olemas. Ainus piirang – vaja on kaabliga kiiret võrguühendust.

II pilt

1959. aastal võttis Volvo esimese autotootjana maailmas kasutusele kolmepunkti-turvavöö. See tehnoloogiline innovatsioon on aidanud päästa palju inimelusid. Inimelude säästmine liikluses kui kõrgeim eesmärk on filosoofia, mis arenes Rootsis 1990ndateks aastateks avaliku ja erasektori ühiseks eesmärgiks – null surma liikluses.