Parlamendi tähendus on praegu sootuks teistsugune kui nendel aegadel, mil olin riigikogu liige. Kui midagi juhtus, läks toona ühiskonna pilk riigikogu poole. Muutus on toimunud parlamendis endas ja samm-sammult – vähendades opositsiooni ja fraktsiooni mittekuuluvate inimeste võimalusi kaasa rääkida. See on olnud järkjärguline parlamendi tasalülitamine.

Esimene põhjus oli, nagu neil puhkudel ikka, otstarbekus. Ma isegi ei protestinud, kui millalgi tehti kodukorra seaduses üks sedasorti muudatus. See oli seotud kunagise vasakparteilase Tiit Toomsaluga, kes kasutas kõiki võimalusi, et sõna võtta. See muutus tal omamoodi hasardiks. Ja siis hakati arutama, kuidas parlamendi tööaega „otstarbekamalt” kasutada. Järgnevad sedalaadi ettevõtmised vähendamaks parlamendi õigusi on seda kergemini olnud elluviidavad. Praegust parlamenti pean ma mugavusparlamendiks. See on valitsusele mugav ja ka parlamendiliikmetele mugav. Mida vähem on neil võimalusi aktiivselt osaleda, seda vähem tuleb neil üldse midagi teha. EL kasvatab seda mugavustunnet veelgi – „küll nemad seal otsustavad”, mõeldakse. Lõpuks hakatakse otsuseid tegema vaid kitsas ringis. Ent eks valitsuseski ole oma väiksem ring, mis tooni annab. Mille poolest on paljud valitsuse liikmed paremad kui nii mõnedki riigikogu liikmed? Ei ole! Nad on olnud vaid osavamad erakonnas positsioonide hõivamisel. See ei saagi anda head nahka.



Hispaania abipaketi arutelu Eestis ja Soomes

Eesti

Millal: 20.07.2012, algus kl 10.00, lõpp kl 11.42.

Kes: riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni ja rahanduskomisjoni ühisistung.

Otsus: istungi protokolli kohaselt: „Võtta info teadmiseks.” Riigikogu pressitalituse pressiteate kohaselt: „Nõustuda Hispaania panganduse päästmiseks loodava laenuprogrammi tingimustega.”

Avalik info: ühisistungi protokoll, kus istungil toimunu kirjeldus mahub 35 reale.

Riigikogul on õigus teema arutamiseks kokku kutsuda erakorraline istung.

Soome

Millal: arutelu 19.07.2012, algus kl 14.00, lõpp 20.07 kl 01.17. Lõpphääletus 20.07.2012, algus kl 10.00, lõpp kl 10.05.

Kes: Soome parlamendi – Eduskunta – täiskogu erakorraline istung.

Otsus: nõustuda Soome osalemisega Hispaania laenuprogrammis. Poolt hääletas 109, vastu 83 parlamendisaadikut. Puudus 17 saadikut.

Avalik info: Eduskunta istungi stenogramm, mis on 6600 rida pikk, ja videoülekanne, mis on ka tagantjärele veebis vaadatav.

Ignar Fjuk, arhitekt ja endine riigikogu liige (Reformierakond)