Eelmisel pühapäeval suri kõrges vanuses arhitekt Ilmar Laasi.

Sügava mulje jättis talle lapsepõlv Virtsus, kui teedele ilmusid esimesed autod ja hoogustus laevaliiklus – meri oli lähedal.

Ilmar Laasi lõpetas Riigi Ühistehnikagümnaasiumi ja jätkas aastal 1927 õpinguid Tallinna Tehnikumis ehitus- ja arhitektuurierialal, seejärel algas praktiline töö ehitustel. Kõigepealt suurehitustel nagu tselluloosivabrik, ja siis juba oma ehitusettevõtluses, eramajade ehitamisel Pärnus, kus ta ise projekteeris ja linnaarhitekt Olev Siinmaa viseeris. Maja kerkis maja järele, need on praegugi alles.

Aastatel 1941–44 projekteeris Ilmar Laasi põllumajandusehitisi, Nõukogude perioodil töötas pidevalt Eesti Projektis, jõudes oma aktiivse tegevuse lõpus välja teenelise arhitekti nimetuseni.

Sellest ajast on meil kõigil silma all teada-tuntud ehitised nagu kino Kosmos, endine Dünamo kauplus, Pärnu teater ja väga mitmed kaunid hooned, mis sisustavad linnaruumi, kuid mille loojat me praegu isegi ei tea.

Ilmar Laasi projekteeris Tallinnas ühe esimese tervikliku elamukvartali, Lembitu-Kaupmehe tänaval. Ta oli tegev Viru hotelli projekti väljatöötamisel, tehes ühtlasi esimesi Tallinna kõrghoonete projekte – üks pidi olema vahetult kino Kosmose lähedal – ja mitmeid 14-korruselisi hooneid. Ilmar Laasi oli Arhitektide Liidu liige aastast 1945. Loomeperioodil tegi ta büroojuhatajana palju koostööd, ühisprojekte ja võistlusprojekte koos arhitektidega, keda avalikkus tunneb võibolla rohkem, Edgar Kuusiku, Uno Tölpuse, Henno Sepmanni, Raine Karbiga.

Vanemas eas jätkas Ilmar Laasi eramajade projekteerimist. Kui palju neid elu jooksul tehtud sai, on pea võimatu kokku lugeda. Õnneks on tal olemas oma arhiiv. Vahepeal kutsuti Ilmar Laasi Olümpia purjekeskuse arhitektuurivõistluse juurde eksperdiks, sest ta oli tegelenud ka purjetamisega, eriti Pärnus. Tal oli oma jaht ja hea mootorratas. Ilmar Laasi armastas tuult ja kiirust.

Ilmar Laasi oli aus ja sirgjooneline, hea kolleeg, õige eesti mees ka kõige keerulisematel aegadel. Ta hoolitses väga oma aia ja kodu eest. Olles Maarjamäe elurajooni mõtte algatajate hulgas; ehitas ta oma majagi ise ja oma kätega.

Ilmar Laasi säilitas hea füüsilise vormi ja erksa, kargelt terava mõistuse kõrge vanaduseni. Tema kindlates seisukohavõttudes põimus sajandi lõpp aastasaja algusega. On kahju, et Ilmar Laasi kogemust ei suudetud jäädvustada konkreetses vormis. Temast pole säilinud helilinti ega filmi. Jääb mälestus heast kolleegist ja tema elutöö.

Kolleegid