Kas aprilli avadekaadis sündinud efektseid eesti naisnäitlejaid ühendab veel midagi peale selle, et kõik nad on silmatorkavalt isemoodi? See, et tegemist on juba väliselt silmajäävate, eripäraste teatridaamidega, tõestamist ei vaja. Kuidas on meie teater õnnistanud neid tööga? Näiteks rollidega näitlejate kullaproovi määrava Shakespearei tragöödiates-komöödiates?

Auväärsel Ita Everil on õnne olnud mängida seitsmekümnendatel Mikk Mikiveri lavastuses kuninganna Gertrudit. Ülle Kaljuste sai selle Helsingöris vennatapu põhjustanud naise rolli proovida üheksakümnendatel aastatel Draamateatris välja tulemata jäänud "Hamletis". Nii on Kaljuste klassikaliseks visiitkaardi-rolliks jäänud nimiosa Ibseni "Hedda Gableris". Too Kaasik-Aaslavi debüütlavastus Draamateatris jääb juba kuue hooaja taha.

Rita Raave oli Mikiveri "Hamleti" Ophelia ning Miranda Evald Hermaküla lavastatud "Tormis". Ja enne seda Panso lavastuses "Richard III" Printsess ning kord ka Juhan Viidingu asemel Prints, sest tema oli ainus, kellele Viidingu jaoks õmmeldud püksid jalga läksid.

Tänasel, Mati Undi Ophelial, selles reas noorimal Liina Olmarul näib olnud Vana Williamiga enim õnne. Vaat et rohkem kui "Armunud Shakespearei" eest Oscariga pärjatud Gwyneth Paltrowl endal. Olmaru mängis analoogset renessansi poiss-tüdruku rolli Vanemuise lavastuses "Williamile" juba viis aastat enne praegu maailma ekraanid vallutanud Hollywoodi filmi. Erinevalt Paltrowst oli Olmarul õnne mängida täies pikkuses ka "Kaheteistkümnenda öö" kaksikrolli.

Kummaline, et Katrin Saukasel on Shakespeare i skoor veel avamata – ainsana selles uhkes reas, sest isegi meie balleti primadonnal Kaie Kõrbil on Cleopatra roll selja taga.

Aprill teatris

Ita Ever 1.04.1931

Kaie Kõrb 1.04.1961

Kärt Tomingas 5.04.1967

Rita Raave 6.06.1951

Katrin Saukas 6.06.1958

Ülle Kaljuste 10.04.1957

Liina Olmaru 11.04.1967