Novikov tõi esmase küsimusena taas esile tehtud tulumaksureformi. Tõsi on see, ja me pole ka seda kunagi eitanud, et madalapalgalisi see tõesti aitab. Kuid küsimus on just katteallikate leidmises. Tulemuseks on hoopis absurdne astmeline tulumaksuvabastus, mis tegelikkuses on astmeline tulumaks mitmekümne astmega. Nagu ka oma esmases artiklis tõin esile, siis suurim, 33% suurune tulumaksuaste, jääb vahemikku 1200-2100 eurot ning alates 2100 eurot palgalt on see taas 20%. Milleks on vaja sellist Euroopas ainulaadset jaburust korda saata?

Vastan: IRL saab öelda, et tegemist pole astmelise tulumaksuga ning samaegselt Keskerakond just väidab, et on. Lõppkokkuvõttes valetavad mõlemad ning kannatab maksumaksja. Lisaks sellele maksab algul võitnud maksumaksja selle raha tagasi eelarvesse läbi kütuseaktsiisi ning paljud ka läbi gaasiaktsiisi tõusu.

Keskerakondlane Novikov toob esile valitsuse plaani renoveerida Tallinna linnahall, mille tulemusel ”linnapilt muutuks kaunimaks ning korda saaks ajalooline hoone”. Teate, 100 miljonit maksumaksja raha raisata selleks, et linnapilti kaunimaks muuta ning luua väidetavad 1000 töökohta, on viimane idiootsus. Arvestades seda, et Keskerakond on Tallinnas hiilanud korruptsiooni meistriklassiga, mida ilmestab ka näiteks abilinnapea Sarapuu juhtum jäätmeveoäriga, ei paista linnahalli projekt teist teed minevat. Selmet suunata see raha näiteks taristu arendamisse läbi Tallinn-Tartu maantee väljaehitamise või alustavatele ettevõtjatele sotsiaalmaksu soodustuse võimaldamise, ihub Keskerakond hoopis hammast suurele pirukale läbi linnahalli liikuva rahamassi. Töökohtade loomine, konverentsikeskuse ehitamine või linnapildi kaunistamine ei vääri raha põletamist oma “sõprade” kasuks, vaid sellega saab edukalt hakkama erasektor.

Teiste mõtteid esitletakse enda omadena

Novikov mainib ka ettevõtluskonto loomist kui Keskerakonna ideed. Pole ilus omistada juba ammu esitletud ideid omale ning rääkida neist kui enda geniaalsetest avastustest. Ettevõtluskonto idee pani paika eelmise valitsuse rahandusminister Sven Sester. Teie vaid sõidate nüüd selles sõiduvees, kus töö on juba eelnevalt ära tehtud.

Keskerakondlane Novikov väidab, et veidi üllatav on kuulda kriitikat erakonnalt, kelle majanduspoliitilisi ideid pole olnud kuulda. Sel juhul soovitan vaid rohkem kõrvu teritada ning tähelepanelikum olla. Teine variant on minna meie kodulehele ning tutvuda meie ideedega. Sealt leiab ka Novikov, et oma kiidetud põllumajandustoetuste taastamine oli konservatiivide valimisprogrammis juba 2015. aastal ning tore on näha, et Keskerakond viib meie lubadusi ellu. Samuti oli konservatiivide majandusprogrammis kirjas, et soodustame laevade Eesti lipu alla tulemist. Eeskujuliku ministrina võttis Kadri Simson meie programmi lahti ning voilaa! oli see kohe Keskerakonna prioriteediks. Paraku on ka selle ideega minemas tavapärast teed, et algne eesmärgi lörtsivad vasakpoolsed ära ning lõpuks on meil suurem jama tehtud, kui asi väärt oli.

Küll aga peab meelde tuletama Novikovile, et elame tõesti 2017. aastal, kus sotsialistid ongi võimul ning otsivad püksitaskuid läbi, et leida sente oma eelarve lappimiseks. Kuidas muidu tõlgendada paanilist püüdu kehtestada suhkrumaks, automaks ning ülehelikiiruseline alkoholiaktsiisi tõus, mis võib isegi rikkuda põhiseadust? Keskerakond, palun ärge tegelege majandusküsimustega, kuna oskate vaid kopeerida, kuid teie koopia kukub välja krahhina.