Vene-Eesti piirileppega on Saaremaa suurune maatükk venelastele kingitud rahva käest küsimata, kompentsatsiooni nõudmata. Sellist allaheitlikkust kasutab venelane alati ära. Nagu oleks sellest vähe, tuleb välja, et ka kontrolljoon on mahamärgitud juhuslikult, lohakalt ja hoolimatult. Pühamu preestrid on osutunud variserideks. Meie teine pühamu – ema keele tempel – on ükskõiksuse tuules ja valveta. Rohkem kui kummaline oli lugeda Eesti Keele Instituudi juhi hr Sutropi juttu, et ta peab koondama Instituudi töötajaid rahapuuduse tõttu. 

Miks ta sinna Reformierakonda siis üldse astus? Kas ideede ja mure Eesti tuleviku pärast või oli mõni konjuktuursem kaalutlus? Selline uudis pole võimalik, sest vastasel juhul teguteks valitsus ju riigireetmise suunal. Riigieelarvega saab see küsimus kindlasti valgusvihkude saatel lahendatud, aga nagu kellegi karvane käsi koguaeg salaja õõnestaks meie pühaid sambaid seestpoolt. Kas me peame Kaitsepolitsei eksjuhi Jüri Pihli avalduse riigireetmise teemal nüüd laiemas kontekstis uuesti ümber mõtestama? Kes vastutab lagunenud piiri, puuduliku ema keele ja väheneva rahvastiku eest?

Kaitsepolitseinik Eston Kohvrile tuleb peale kodumaale naasmist anda kõrgeim teenetemärk, sest tema teened Eesti julgeoleku paljastamisel on hindamatud. Seda mida Eesti Valitsus pole suutnud viimase 25 aastaga, siis seda suudab piinlikkusetunne korraldada 3-4 kuuga. Viimased 2 nädalat võib jälgida PR-lahingut teemal – kes on süüdi võssakasvanud piiris?

Ligi ja Vaher imiteerivad üksteise võidu töö tegemist ja veeretavad vastutust järjekindlalt üksteise õlule. Pevkur ja Rõivas demonstreerivad kontrolljoone peal püstolit ja üritavad rahvasse nii turvatunnet süstida. Palju ei puudunud, et kogu valitsuskabinet oleks matšeetedega võsa raiuma tormanud. Aasta on 2014 ja me ragistame ikka veel võpsikus, keegi poliitilist vastutust ei võta, vaid nopitakse hoopis selfisid, poliitilisi plusse, tehakse mureliku ja töist nägu...aga kuidas see on võimalik. 

Soomel on üle 1000 kilomeetri korrastatud ühist piiri Vene Föderatsiooniga, rõhutades selgemalt kahe riigi eristatust. Meil nagu oleks soovinud keegi tekitada orgaanilist ühtsust, sest pole võimalik, et 210 km maismaapiiri korrastatust on käinud meie riigile üle jõu. Maksu-ja Tolliamet teab väga hästi organiseeritud kuritegevuse kanaleid ja koridore. Kellegi kõrvad on olnud teadlikult lukus. Härrased Ligi ja Vaher. Jätkake oma viimase 10 aasta kirjade otsimist, nende lekitamist, tõlgendamist, konteksti sobitamist, üksteise süüdistamist, rõhuge veel isamaa armastusele ja rahvustundele. Keskerakonda ärge unustage sõimamata, sest Eestis vastutab valitsuse puuduste eest opositsioon. 

Tublid olete, rahvas näeb teis tõelisi riigimehi. 

Aamen.