Yana Toom kutsus eestlasi unustama hiljuti oma kannatusi, teda häiris miski see pidev meeldetuletus... Oli, mis oli, läheme edasi, oli ta sõnum. Samas mõni hetk tegi ta artikli „pronksiöö, mida me kunagi ei unusta”. Pronksiööd ei taha ta unustada, aga eestlased peavad unustama okupatsiooni, küüditamise ja fakti, et pronkssõdur sümboliseerib neile poolesajandilist nõukogude vägivalda.

Pronksiööd peab ta muukeelsele elanikkonnale kohutavaks kannatuste karikaks, kuigi mitte eestlased ei läinud ju Lasnamäele laamendama, vaid meie kaunist pealinna lõhkusid inimesed, kes justkui väga armastavad eestimaal elada. Pronksiööl ei aetud inimesi loomavagunisse ja ei viidud Siberisse, samas eesti küüditatud inimesed teatavasti ei märatsenud, varastanud ega lõhkunud ju Venemaa pealinnas, aga nad viidi ikka Venemaa avarustesse sunnitööle ja surema.

Tegelikult ei huvita Toomi kohalike vene inimeste heaolu karvavõrdki. Tänase valitsuse suured otsused – hiigelinvesteeringud taristusse, üürieluasemete ehitamine, arstiabi ja hariduse parem rahastamine on võrdselt kasulikud nii eestlastele kui venelastele. Just see on suur võit, mille üle saavad rõõmustada ka kõik siin elavad muust rahvusest inimesed. Ja just sellest võidust peaks nende kaitsjana esinev poliitik rääkima, kutsudes seda võitu hoidma. 45 -nda aasta võitu kriitikata ülistades ehk oma erakonna positsioone valitsuses kõigutades tahab Toom teha omaenda valijad kaotajateks tänasel päeval. Sest kui Keskerakond pole Toompeal võimul, kaotavad ka tema valijad igal juhul.

Venelased on kutsutud hoidma oma kultuuripärandit. Ja oleks vaid tervitatav kui Toom kasutaks sõnavabadust selleks, et kutsuks venelasi käima rohkem Vene draamateatris, lugema rohkem vene kirjandusklassikuid, tutvustades muulastele eesti ajalugu ja kutsudes õppima loomulikult ka eesti keelt. Aga ei – kui kultuurilise olemise tuumaks tahetakse püstitada sõjalist võitu rezhiimi poolt, mis ohverdas muu hulgas julmalt ka vene rahvast kui kahuruliha, siis peaks ausa poliitikuna püüdma selle musti varjundeid oma rahvuskaaslastele selgitada.

Toom tahab jätkata meeleheitlikult pronksiööd, mis lõhuks Keskerakonna juhitava valitsuse ja Eesti rahva parema tuleviku.