Miks me peaksime kehtestama üht usku inimestele ühtesid ja teist usku inimestele teisi reegleid? Niisiis: tuulise ilmaga ei tohi naine enam rätikut pähe panna. Määratakse trahv. Igasugused ususümbolid tuleb keelata. Kristlasel rist kaelas – rebime ära? Juudil pigimüts peas – kohe näha, et kurjategija? Šamaanitrumm oleks juba tõeline rünnak euroopalikele väärtustele. Mis imeasjad need euroopalikud väärtused siis on? Alasti tohib jalutada, kuid teatud riietus- ja riitusesemeid kanda ei tohi.

Kahju küll, kuid burkakeeld on ületanud igasuguse mõistliku piiri. Burka pole midagi äärmuslikku, seda ei ole leiutanud Taliban ega Osama bin Laden. Burka on lihtsalt ühe rahva traditsiooniline rõivaese, mida kanti juba antiikajal, kui islami usku isegi veel leiutatud ei olnud. Taliban kehtestas omal ajal küll karme riietusreegleid, kuid nüüd võime öelda, et Prantsusmaa on läinud sama libedale teele kui mullad Afganistanis.

Ateistlik ühiskond on lahutanud kiriku riigist, kuid hetkel, kui ta asub diskrimineerima tervet religiooni koos selle sümbolitega, ollakse jõutud tagasi keskaegsesse pimedusse, mitte uusaegsesse valgustusse.

Solvan, kui tahan

Keegi kuskil kabinetis arvab, et miljardit muslimit marru ajades on võimalik terroriohtu vähendada. Paraku on mõju vastupidine. Meil lääneriikides on hea rõhutada, et elame vabas ühiskonnas. Kui karikaturist tahab solvata kuuendikku maailmast, peame teda kaitsma. Kui mõni riik tahab mõnda rahvast usulistel põhjustel taga kiusata, keelustades tema traditsioonilisi rõivaid ja ususümboleid – loomulikult oleme meie hurraaga sabas.

Naisõiguslastel meeldib küll rõhutada, et burka olevat naisterahvaste alandamise vahend. Paraku vaidlevad just islamimaailma naised sellele vastu. Ja kui juba on jõutud naisi ahistavate riietusesemete keelustamiseni, oleks viimane aeg hakata keelama ka rinnahoidjaid. Põletasid ju USA naisaktivistid 1960. aastatel rinnahoidjaid just protesti märgiks naisi ahistavate piiride vastu.

Kuid nüüd me vaid kinnitame miljardile muslimile, et ristisõdijate mentaliteet pole kuskile kadunud. Äärmuslasi on islamimaades kümneid tuhandeid, mitte sadu miljoneid. Burkat kandev naisterahvas ei ole terrorist, vaid tavaline inimene. Kuid meie kinnitame nüüd tavalisele muslimile, et terroristidel on õigus. Prantsusmaa üksnes tõukab islamiusuliste masse terroristide selja taha. Ja kui selle otsuse mõjul plahvatavad uued pommid, on oma panuse vägivalla süvendamisse andnud ka Prantsuse parlament.