Kütuse- ja toiduhinnatõus olla varastanud jõulud, kaasosalisteks eluasemelaenu tagasimaksete suurenemine ja sellest tulenev üldine kahtlus oma maksejõus. Butiigid ja supermarketid valmistusid kõigi aegade rekordjõulukäibeks, kuid avastasid, et en masse ostlev keskklass on äritänavatelt kolinud smart shopping’u internetikaubamajadesse. Ja siin käib pidu laias kaares juba oktoobrist.

Kõhnunud dollar ajab ameeriklasi sügavamale krediitkaardisõltuvusse ning majapidamispankrotid sagenevad. Ometi saabus ka tänavu pärast tänu-püha nn must reede, mille lõ-puks kõigi jaemüüjate laoseisuks sai õnnis ja ümmargune null. Pudelit kummutav habemik koolavanake ja tema seitse põhjapõtra veavad patriootiliselt ringi Ühendriikide majandusmootorit, milles võlgutarbimine toob käibesse kuni 70 protsenti rahast. Ime siis, et ka Valge Maja elanikel on juba praegu luuletused selged ja kraapsjalg varmalt kikkis. Soomes pidurdab  majanduslanguse hirm jõulurallit märksa edukamalt, mälu on siin  inimestel pikem ning kulutused kitsimad. Siiski teeb jõulumaal rinna rõõmsaks maksuamet, mis on rihtinud detsembri algusse ülemakstud maksude tagasilaekumise kodanike pangaarveile. Ja kohe on kogemata platsis üks mootorsaaniga kolkaelanik Korvatunturist, kes soovitab investeerida õnne ja rõõmu kogupaketti. Homma on jälle hanskassa. 

Mootor peab töötama

Eesti ajalehed leinavad juba mõnda aega kümneprotsendist majanduskasvu, haamri alla läinud laenukodusid, arendusprojekte ja ekspansiivset konjunktuuri. Vana head klassikalist hala kaotsiläinud jõulutunde pärast ei leia ka siit. Keegi ei kurda kirikute tühjust ja kristliku rõõmusõnumi uppumist kommertslikkusse. Pigem on peavaluks oht jääda oodatud kasumita, jõulukingituseta kaupmehele endale.

Pragmaatiline kalkulatsioon ei eksi kordagi religioossesse sentimentalismi, liturgilise kirikukalendri on ilma ühegi vastupanuta asendanud sesoonsete müügikampaaniate rodu ning iga mõistlik vürtspoodnik üritab rõhutada oma sarnasust päkapikuga. See toimib.

Siiski ei jää me armusõnumita, see tuleb ilma küsimatagi “sinu pangalt” koos kojusaadetud kuldkrediitkaardiga. Jälle kuidagi väga sobival hetkel, hüppa ainult reele ja kima poodi.

Ja proovi sa kuulda võtta selle sama panga telepastoreid ja majandusevangeliste, kes jutlustavad saabunud advendiajale sobivalt kasinust, paastumist ja patukahetsust, sest muidu kukub meie jahtuval majandusel põhi alt ära.

Tundub, et imik, kes peaks nelja nädala pärast Petlemmas sündima, on juba praegu pööranud oma rüppe hulga majandusteadlastest viimsepäeva sü-noptikuid, kes manitsevad sind pingutama püksirihma ja toituma selle vabaksjäänud jupist. Sest sinu raha peab minema “mootorit ringi vedama”.