Või minna samasse poodi ja osta teadlikult. Tarbimine on kultuuripoliitiline valik. Gruusia veini ja borzˇommi joomisest on juba saanud poliitiline manifest. Karusloomade kaitseks lintsˇiti Tallinna tänavail hiljuti kambakesi väikest poolkasukas tüdrukut. On viimane aeg võtta seisukoht Kalevi kommide ja Eesti reederite suhtes. Muidu võiks arvata, et teadlik  nõrgemate peetimine ongi ligimesepoliitika, millest rääkisid anarhistid.

Ilmselt peab kogu Eesti avaldama tänu Oliver Kruudale, et ta Pääsküla rabas alepõllundust ei hakatanud, vaid piirdus “kõigest” mõne tuhande ruutmeetrise lepiku olematusse pühkimisega. Kuuldavasti said kõik naabrid hakkaja mehe käest endale talvepuud; seik, mis teeb temast sealses vaestepatuste alevis ilmselt kohaliku kangelase, sest kütmist vajavaid ruutmeetreid ühe inimese kohta leidub sealkandis palju, üks eramu teise kõrval. Heategija ise ei pea paljuks ajakirjanduses avalikult seadustele sülitada.

Ei osta Kalevi komme

Minu võimaluseks tunnustada Kruuda järjekordset silmapaistvat saavutust kauboikapitalismi edendamisel on keeldumine Kalevi toodetest. Lukoilist sõidan juba ammu kaarega mööda, nüüd valin sama trajektoori Mesikäpa komme kohates. Vabandust, Oliver, ise tegid oma šokolaadi täis. Nagu kohukeste jamast oleks veel vähe olnud. Helista nüüd ruttu Taani, näiteks Arlasse, ja päri, palju läks nende ettevõttele maksma muslimitest klientide karikeerimine. Ma lähen võtan vahepeal midagi Fazerilt, mu patriotism on otsas.

Tallinki piletite läbimüük Rootsis ja Soomes olevat juba vähenenud. Maksulaekumine muidugi langeb, ometi olen solidaarne tarbijatega, kes demonstreerivad vastuhakku raha ja rusikate lällavale praalimisele. Tulge, pildistage mind Viking Line’i pardal juba homme! Ja Enn-poiss, sa võiksid tõesti kõik oma laevad Läti lipu alla kolida, paar miljonit on ju ka raha. Kahjutasunõuete hüvitamisel on seegi abiks. Mul on edaspidi nagunii väga raske sinu ja teiste setude seilamistele kaasa elada. See on minu jaoks moraalne kaotus, mille suurust sina ja Oliver oma loodusekroonises kõrguses iial aduma ei hakka. Ilmselt ei tunne te selle järele ka puudust.

Ei tea, miks mul võttis nii kaua aega, et jõuda muldvana leninliku tõdemuseni, et kapitalil pole kodumaad. Peaminister kinnitab kummati, et  peaksin kasvava SKT üle uhkust tundma. No mida? Pärast ärimeeste faux pas’sid pole mul oma rahvuslikku uhkust kuhugi investeerida. Välismaale ehk? Arlagi laiendab nüüd tegevust Skandinaavias, sest endiste Lähis-Ida turgudega enam leppida ei saa. USA ülesehitusfirmadki lahkuvad. Ehk avaneb siin Ennule ja Oliverile uus sˇanss – kommipood Bagdadis! Turuseis ei ole seal sugugi viletsam kui nende meeste reputatsioon Balti regioonis. Ja igaüks väärib uut võimalust. Mõelda vaid – Kaliifi kohuke. Kõlab küll! Ja Taliban-link? Miks mitte.