Lisaks tõi nõunik Taavi Linnamäe välja, et tõenäoliselt on Eesti rahvale oluline, et president viibiks võimalikult palju Kadriorus.

Tegelikult on Eesti rahval jumala ükskõik, kus president parasjagu viibib, aga külaliste võõrustamiseks väiksemate sündmuste puhul ei pea kasutama Kadrioru lossi ja suuremate sündmuste jaoks pole ka sobiv Kadriorus asuvad Eesti Kunsti Muuseumi hooned, sest need on avalikud hooned, just Eesti rahva kasutada.

Presidendi eramajas Nõmmel ja sealses umbtänavas pole eriti sobilik kõrgeid väliskülalisi vastu võtta. Ja miks peaks kogu aeg kunstimuuseumi kasutama, kui võiks olla normaalne residents mere kaldal?

President Päts on samuti päevakorral

Meie traagilise saatusega endist presidenti küll kiidetakse, küll laidetakse. Aga kui jutt on residentsist, siis näitas Konstantin Päts selgelt eeskuju – tema residents oli kena Oru loss Toilas. Kui luua uus residents, jääksid ära ka igasugused jamad nn ärmatamise teemal.

Oma kirjas rahandusminister Sven Sesterile teatas aga presidendi kantselei direktor Tiit Riisalo, et uue residentsi rajamine polevat mõistlik. Kasutatud suurepärane käibetermin „pole mõistlik“ ei anna mingit sisulist põhjendust.

Samuti märgib Riisalo, et presidendi kantselei ei vaja seega residentsi rajamiseks algselt ette nähtud 4,4 miljonit eurot ja tahetakse hüvitada tehtud kulutused Riigi Kinnisvara AS-ile juba sõlmitud lepingu presidendikantseleiga Liberty mõisakompleksi renoveerimistöödeks.

Täna räägib minister Mihhail Korb, et RKAS ei tööta nii, nagu peab, ja seal tehakse audit. Kõigi võimalike kinnisvaramöödalaskmiste taustal oleks mainitud 4 miljoni euro paigutamine riigile ühe sümboli rajamisse küll kordaläinud investeering.

Juhan Hindov
Minu meelest tuleks toetada arvamust, et Liberty oleks mitte ainult praegusele presidendile, vaid ka järgmistele. Kadriorus on kitsas korter, kuhu perega inimene heal meelel minna ei taha. Kas see aga tähendab, et me võime presidendiks valida ainult Tallinna inimesi, et ta saaks kodus elada? Aga kui ta elab Valgas ja tal on suur pere, kes Kadrioru korterisse ei mahu, mis siis saab – on küsinud Vabaõhumuuseumi juht.

Presidendil peaks olema auväärne residents

Põhjendatud seisukoht on ka peaministril, kelle arvates võiks presidendil olla koht, kuhu oma külalisi viia. Peaministri sõnul aitaks selline paik hoida tulevikus ära Ärma talu rahastamisega sarnased arusaamatused ja skandaalid.

Ma toon siin paralleeli, kui 1990. aastatel president Lennart Meri üsna sageli kohtus oma külalistega, kes käisid Eesti riigis külas, Paslepas. Tänaseks on riik selle maha müünud, see on erasektori käes ja sellest on tõesti kahju. Keegi osavnäpp sai suurepärasele kohale küüned taha.
Libery’st loobumine on kehv otsus, isegi väga kehv otsus.

Oleme Haabersti linnaosas juba kooskõlastanud RKASi tehtud Liberty suvemõisa presidendi residentsiks kavandamise projekti. See on hästi põhjalikult läbi töötatud ja asjalik töö.
Koostöös kommunaalametiga plaanime juurdesõidutee ehk siis Vabaõhumuuseumi tee ümberehitust Paldiski maantee ja Lõuka tänava vahelises lõigus. Rocca al Mare Kooli juurde on kavas ehitada ka korralik parkla.

Proua Merike Lang Vabaõhumuuseumist ütleb õigesti, et kõige vaidluse juures ei tasu unustada, et Liberty oleks mitte ainult praegusele presidendile, vaid ka järgmistele riigipeale mõeldud.

Vastuväited residentsile on vägagi otsitud

Suurepärane näide on Soomest võtta – presidendil on tõesti loss Helsingis sadama juures, kuid suveresidents on pealinna lähistel Kultarantas. Meenutaks, et lossi lasi endale ehitada Soome üks rikkamaid mehi - Alfred Kortelin. 1920. aastast on loss Soome Vabariigi presidendi suveresidents.
Sarnaselt tuleks ka Eestis käituda ja hea idee ellu viia. Ja väidetav maksumus on vaid peenraha võrreldes kõigi riiklike kinnisvara-alaste möödalaskmistega.

Aga murelikuks teeb ka see, et esmalt võetakse Eesti Vabaõhumuuseumilt maad ja majad, et teha residents. Siis otsustatakse residentsi mitte teha, aga varade muuseumile tagasi andmise asemel on jutuks hoopis nende mahamüümine.

Lisaks on väidetud, et presidendi residents ei sobi koolimaja kõrvale. Turvanõuded võivat tuua olulisi piiranguid näiteks kehalise kasvatuse tundide läbiviimisele.

Tegelikult sobib presidendi residents väga hästi kooli kõrvale. Riigipea vaadaku heatahtlikult pealt, kuidas naabruses sirgub uus põlvkond. Mingeid täiendavaid turvanõudeid ei tule, sest naiivne oleks arvata, et RKAS pole oma projekti eelnevalt kooskõlastanud julgeolekut tagavate kompetentsete asutustega. Ja sportlik president võib maratonide vaheajal ka õpilastele kehalise kasvatuse näidistunni läbi viia.

Liikluskorraldusest: Haabersti ringristmiku rekonstrueerimine turboringristmikuks ja viadukti ehitamine Paldiski maantee suunal korrastab oluliselt sujuvat liiklust piirkonnas.

Ei pea müüma kõiki riigile kuuluvaid väärtuslikke rikkusi erakätesse müüma. Tuletan Kakumäe inimeste mõtet meelde: loodetavasti püsib Eesti riik ja tuleb veel mõni president, kes hindab residentsi kui sümboli olemasolu.