Suuri uusi algatusi Ratase valitsus enne riigikogu valimisi ette ei võta, ent on üks tähtis töö, mille valitsus ja riigikogu peavad veel sel aastal lõpule viima – võtma vastu riigieelarve seaduse. Just riigieelarve küsimustes võiksidki aknaalused hakata selleks tõkkeks, mis põhjendamatuid ja vastutustundetuid kulutusi läbi ei lase. Varem on asi küll olnud pigem vastupidi – koalitsioon ostab kõikuvate saadikute toetushääli katuse- või muu sellise rahaga –, aga tehke teie seekord teistmoodi.

Fraktsioonitud, näidake, et te ei tiksu praegu riigikogus pelgalt palga ja hüvitiste pärast ning aidake teha Eesti riigile parem eelarve.

Eelarveprojekti vigadest on Eesti Päevaleht sel sügisel mitu korda kirjutanud. Üks viga – lausa krooniline – on muidugi nn katuseraha, mida tuleva aasta eelarvest tahetakse jagada erakordselt heldelt. Ärge laske sellel sündida! Eelarvesse, eriti justiitsministeeriumi omasse, on ära eksinud ka rahaeraldised mõnele ebavajalikule sihtasutusele ja instituudile. Ärge laske neid läbi!

Nõnda saavutatud umbes 30 miljoni euro suurune kokkuhoid avaks võimaluse langetada alkoholiaktsiisi, et panna põnts Eesti-Läti piirikaubandusele, vähendada Lätile kingitavat maksutulu ja peatada Soome turistide taandumine Eestist.

Tööpõld saaks olla laiemgi, sest nimetatud puudused pole riigieelarve projekti ainsad. Ent seiske vähemalt nende vastu, sest see ei nõua ideoloogilise eelhoiaku võtmist, vaid lähtumist ainult tervest mõistusest ning vastutustunnet riigi käekäigu ees.