Imelik on ka Jesse arvamus, et piirikaubandusele ei andnud hoogu mitte aktsiisi tõstmine, vaid alkoholiga kaubitsejate ärihuvi, ja usk, et küllap aktsiisi tõstmata oleks õlle tarbimine mullu veelgi rohkem suurenenud. Sellele usule räägib vastu tõsiasi, et kuigi kangele alkoholile lajatas aktsiisipoliitika juurde vähem kui õllele, kahanes selle tarbimine mullu ometi.

Olgu süüdlane kes tahes – praegu on peaminister Ratase ja tema valitsuse kohus vähendada nii aktsiisitulu kadumist Lätti kui ka alkoholi tarbimist.

Koalitsioonipoliitikute reaktsioon on veelgi masendavam. SDE liikmed teevad nägu, et nemad ei puutu asjasse. Isamaa on võtnud kangelase hoiaku, sest nende initsiatiivil vähendati ja jäeti ära aktsiisi tõstmine, mis oli Isamaa enda osalusel kavandatud 2018. ja 2019. aastaks. Keskerakondlased seletavad õhinal, et piirikaubanduse plahvatuslik kasv on hoopis Reformierakonna, mitte Ratase valitsuse süü, saamata aru, et olgu süüdlane kes tahes – praegu on peaminister Ratase ja tema valitsuse kohus vähendada nii aktsiisitulu kadumist Lätti kui ka alkoholi tarbimist. Senisest vigade parandusest on vähe.