Platvorm, mille kaudu miljardid inimesed suhelda saavad, on tore, kuni platvormi omanik ei hakka meie mõtetega manipuleerima.

Näiteks trahvis USA väärtpaberi- ja börsikomisjon äsja meditsiini-idufirma Theranose juhti Elizabeth Holmesi suure pettuse eest 500 000 dollariga.Theranose puhul peavad paljud kurja juureks just eriliigiliste aktsiate kaudu ettevõtte üle absoluutse võimu omamist. Selline olukord võimaldab firma juhil vastuseisu kohtamata kõike teha – Theranose näites investoritele ja klientidele valetada, Facebooki puhul soodustada kasutajaandmete kuritarvitamise lubamist. Seni teada oleva info alusel ei saa Zuckerbergi kurjaks geeniuseks nimetada, küll aga paistab, et ta ei hooli piisavalt või ei taha oma ettevõtte tegevuse laiemate ühiskondlike mõjude eest vastutust võtta.

Mida nüüd teha? Riigi ja regulaatorite poolel on ainuvõimalik vastus kehtestada suurte sotsiaalmeediaettevõtete üle suurem kontroll. Platvorm, mille kaudu mitu miljardit inimest saavad üksteisega hõlpsasti suhelda, on tore, kuni platvormi omanik ei hakka meie mõtetega enda tahte järgi manipuleerima. Loodame, et mais kehtima hakkavad uued EL-i andmekaitsenormid suudavad inimesi mõnevõrra paremini kaitsta ning ka USA võimud võtavad liiga võimsaks muutunud tehnoloogiafirmade juhtimise ja äritavad kriitilise uurimise alla. Samuti tuleks igal sotsiaalmeedia kasutajal selle ohtusid endale senisest paremini teadvustada ja suhtuda Facebookis või muudel platvormidel ettesöödetavasse valivamalt ja kainemalt.