Peterburi Jaani kiriku eest 1917. aasta 8. aprillil alguse saanud 40 000 eestlase meeleavaldus ja rongkäik Tauria palee juurde oli sündmus, mille mõjul liideti Liivimaa kubermangu põhjaosa Eestimaa kubermanguga ja tekkis Eesti rahvuskubermang. Kuigi see ei tähistanud iseseisva Eesti Vabariigi sündi, pole mingit põhjust seda meeleavaldust häbeneda või arvata, et selle tähistamine varjutab kuidagi edasisi sündmusi, näiteks Vabadussõda.

Ratase käigust EV100 üritusele Peterburi Jaani kirikus pole põhjust venemeelsust otsida ega intriigi keerutada.

Kui peaministriks oleks praegu Taavi Rõivas, siis tõenäoliselt oleks temagi laupäeval Peterburis käinud. EV100 ürituste kava koostati ju juba Rõivase ajal. Venemeelsuse asemel saab 100 aasta taguse meeleavalduse Peterburis tähistamist käsitelda ka näiteks nii: me ei karda tähistada oma iseseisvuse 100. aastat kõrgel tasemel ka riigis, kellelt iseseisvus kätte võideldi ja kellele see ikka veel ei meeldi. Sama hästi saanuks Ratase kallal norima hakata Peterburis käimata jätmise pärast – kas ta ei taha Keskerakonna Kremli-sõpru pahandada?

Ratase kui Keskerakonna esimehe Venemaa-suunalisi tegemisi ja ütlemisi tuleb muidugi jälgida, sest osa tema erakonnakaaslasi on üsna Kremli-meelsed. Seda enam aga tuleks keskenduda põhilisele, mitte hakata igast asjast venemeelsust otsima ja intriigi keerutama. Reformierakondlased, kritiseerige valitsust siis, kui tõesti on midagi kritiseerida. Seda pole vähe: Yana Toomi soolod, Tallinna TV kohati venemeelne sisu jne. Erakondliku ärapanemise katsed ei tee muud, kui juhivad tõelistelt probleemidelt tähelepanu kõrvale.