Ees­ti Ener­gia peab plaa­ni hõiva­ta Lee­du elekt­ri­tu­rust kümme­kond prot­sen­ti, et tar­ni­da sin­na 3–4 te­ra­vatt-tun­di elekt­rie­ner­giat, mida et­tevõte li­saks prae­gu­se­le suu­daks too­ta. Kui loo­tu­sed täi­tu­vad, kas­vaks eks­por­di osa­kaal roh­kem kui 30 prot­sen­di­ni Ees­ti Ener­gia too­dan­gust.

Elekt­ri toot­mi­ne, eri­ti põlev­ki­vist, saas­tab kesk­kon­da. Saas­te­ta­sumää­rad on Ees­tis küll järk-jär­gult tõus­nud, vas­ta­valt on kas­va­nud ka saas­te­ta­su­na rii­gi­kas­sas­se lae­ku­vad ra­ha­sum­ma, kuid kõiki vä­lis­ku­lu­sid – see on ku­lu­sid, mi­da kesk­kond ja ühis­kond pea­vad kand­ma elekt­ri toot­mi­se kõrvalmõju­de­na – veel ei ka­ta.

See as­jao­lu ei peaks meid häi­ri­ma se­ni, ku­ni soov rii­gi­fir­ma too­dan­gut rah­vus­va­he­li­selt kon­ku­rent­sivõime­li­se­maks muu­ta ei pa­ne va­lit­sust saas­te­ta­su­de tõst­mi­se ka­vas te­ge­ma saas­ta­ja­te­le põhimõtte­li­si jä­re­leand­mi­si. Kesk­kon­da vä­hem saas­ta­va­te­le teh­no­loo­gia­te­le üle­mi­nek ja se­da mo­ti­vee­riv mak­su­po­lii­ti­ka on eelkõige meie en­di elu­kesk­kon­na hu­vi­des, mit­te Eu­roo­pa Ko­mis­jo­ni ees koo­gu­ta­mi­seks teh­ta­vad ot­su­sed.

Lee­du tu­ru­le eks­por­ti­mi­se võima­lu­se avab Ees­ti Ener­gia­le Ig­na­li­na tuu­ma­jaa­ma sul­ge­mi­ne tu­le­val aas­tal. Uue tuu­ma­jaa­ma ra­ja­mi­se küsi­mu­ses – kas, kui­das, kel­le­ga – po­le Lee­du se­ni sel­gu­se­le jõud­nud, kõige va­rem val­mib see 2018. aas­taks. See­ga on Ees­ti Ener­gia­le Lee­du tu­rul kan­na kin­ni­ta­mi­seks pi­kaks ajaks suh­te­li­selt sood­sad tin­gi­mu­sed. En­ne uue tuu­ma­jaa­ma käi­kuand­mist – eel­da­ta­vas­ti ju­ba järg­mi­sel aas­tal – jõuab Lee­du kind­las­ti ka ener­gia­tu­ru lõpli­ku ava­mi­se­ni, mis võimal­dab Ees­ti Ener­gial ha­ka­ta elekt­rit müüma seal­se­te­le lõpp­tar­bi­ja­te­le, mi­da võib pi­da­da kind­la­maks äriks, kui müüki Lee­du rii­gi ena­mu­so­sa­lu­se­ga Lie­tu­vos Ener­gi­ja kau­du.

Eks­por­dikõlb­lik­ku kau­pa po­le meil ülemää­ra pal­ju. Seepä­rast tu­leb Ees­ti Ener­gia­le Lee­du tu­rust tüki ham­mus­ta­mi­se ka­va­des vaid edu soo­vi­da. Se­da enam, et Ees­ti Ener­gia on fir­ma, mis tea­ta­val mää­ral – rii­gi kau­du – kuu­lub kõigi­le meist.