Eile arreteeriti Austria ja Saksamaa ühises politseioperatsioonis „Aadrilaskmine” kaks eestlasest suusatajat, Karel Tammjärv ning Andreas Veerpalu, keda kahtlustatakse veredopingu tegemises. Kokku peeti kinni üheksa inimest, sportlasi oli neist viis. Meie jaoks muudab skandaali eriti mõruks asjaolu, et ühes eestlastega kongi viidud kasahh Aleksei Poltoranin on samuti Eestiga seotud. Ta on Mati Alaveri ja Andrus Veerpalu õpilane.

Austerlaste teatel kahtlustatakse neid koostöö tegemises kuritegeliku grupeeringuga, kes on juba aastaid tippatleete dopinguga abistanud. Arreteerimistele eelnes mitme kuu pikkune uurimine.

EESTI PÄEVALEHE SEISUKOHT | Kahtlused määrivad niikuinii kõiki Eesti suusatajaid. Parim oleks selles juhtumis põhjalik selgus saada.

Võib eeldada, et kummagi riigi korrakaitsjad läksid inimesi arreteerides üsna kindla peale välja. Tuleb neil ju olla valmis esitama süüdistust, mis peaks pärast kriminaaluurimist vastu ka kohtus.

Varasematel kordadel on kõik kahtlused lõppenud Eesti tippsuusatajate võiduga. Andrease isa Andrus Veerpalu mõisteti rahvusvahelises spordikohtus (CAS) õigeks. Kristina Šmigun-Vähi skandaal Torino olümpia proovidest leitud „kahtlase molekuliga” lõppes viimaks rahvusvahelise olümpiakomitee kinnitusega, et proovid olid puhtad. Poleks aga ime, kui spekulatsioonid eestlaste tegeliku puhtuse üle puhkeksid nüüd taas täie jõuga.

Iseenesest on üksikute riikide nagu Austria ponnistused dopingutarvitamist seaduse jõuga maha suruda tilk suures meres. Kaalukategooriad on liiga erinevad. Antidopingu agentuuri WADA eelarve on umbes 30 miljonit eurot, kogu dopinguvastast võitlust rahastatakse maailmas umbes 300 miljoniga. Vastas on spordiföderatsioonide umbes 50 miljardi eurone sissetulek. Sentimeetrite mängus võib ahvatlus oma sooritust keelatud võtete abiga parandada kergesti liiga suureks osutuda. Risk pole kuigi suur. Kui ühes WADA anonüümses küsitluses tunnistas dopingutarvitamist ligi kolmandik sportlasi, siis vahele jääb vaid 1-2%.

Nigel lugu, kui tuleb välja, et nende hulgas olid ka Eesti suusatajad. Spordi puhtuse huvides tuleb aga Austria õigussüsteemile soovida jõudu kõik skeemid põhjalikult lõpuni uurida.