Prantsuse paremäärmuslaste juht Marine Le Pen, keda EKRE juhid eile võõrustasid, tõi kaasa sõnumeid, mis peaksid meie riigi turvalisusele mõtlevatel inimestel kananaha ihule tooma. Sisuliselt võib Euroopa Liitu ja NATO-sse skeptiliselt suhtuva poliitiku suhtumise kokku võtta deviisiga: „Igaüks enda eest.” Seevastu leiab euroliitu totalitarismis süüdistav poliitik õigustusi teda laenude kaudu rahastanud Kremli poliitikale – näiteks kiidab Venemaa „õigust” annekteerida Krimmi.

Eesti julgeolekupoliitika on siiani tuginenud põhimõttele „ei kunagi enam üksi”, kuid Le Peni maailmas ohverdataks Eesti-sugune väikeriik kõhklemata näiteks paremate suhete nimel Venemaaga. See on maailm, mis vastaks ideaalilähedaselt Moskva eesmärgile Euroopa Liitu killustada, et oma mõju nõrkade partneritega üks ühele suheldes paremini maksma panna. Kremli ööbiku trillerina kõlab ka Le Peni tõrges suhtumine NATO kollektiivkaitse alustesse.

Le Peni võõrustades kiitis EKRE kaasa neile, kes jätaksid Eesti häda korral üksinda. Selline erakond ei saa kuuluda valitsusse.

Olgu. Le Pen võib ajada oma asja ja koondada Euroopa rahvuslasi enne europarlamendi valimisi. Eesti muredest ei peagi tal olema sooja ega külma. Sama ei saa paraku öelda EKRE kohta, mille esindajad eile külalisele igati kaasa noogutasid ja nõnda Le Peni arusaamadele heakskiitu väljendasid.

Mida teeb selline erakond valitsuses? Julgeolek pole mingi vaieldav moraalne küsimus à la suhtumine geiõigustesse, vaid Eesti riigi eksistentsi alus. Turvalisuse lammutajale takkakiitmine peaks olema kriteerium number üks, et hoida selline jõud riigi juhtimisest nii kaugel kui võimalik.

Peale peaminister Ratase (kes eile selge hinnangu andmist vältis) on see küsimus ka Isamaale, mille juhid on sõnades Le Peni visiidi just julgeolekukaalutlustel hukka mõistnud. Kas te tõesti usute, et seekord piisab üksnes peavangutusest?

Ja väga tõsiselt on see küsimus EKRE valijatele, kellest suur osa on jõulised Eesti patrioodid. Olete te ikka kindlad, et Eesti üksijäämisele takka kiites ajavad erakonna juhid õiget asja?