Tõenäoliselt püüab Venemaa suvise jalgpalli MM-i ajal maailmale jälle lahkemat nägu näidata, aga üldiselt on suund sulgumisele ja läänemaailmaga vastandumisele.

Vene välisministeeriumi väitel on Briti valitsuse süüdistused, et selle mürgitamise korraldas Vene luure, brittide provokatsioon, et diskrediteerida suvel Venemaal toimuva jalgpalli MM-i finaalturniiri. Selline selgitus ei kõla kuigi veenvalt. Palju usutavam on visioon, mille eile Eesti Päevalehe ja Delfi arvamusveebis visandas Karmo Tüür: selleks et tülpinud venemaalasi valimiskastide juurde tuua, ärritati jultunud ja demonstratiivse mürgitamisega üles Suurbritannia, kellest Venemaal vormitakse nüüd värske vaenlase kuju, mis rahva letargiast raputab ja tagab Putinit rahuldava valimisaktiivsuse.

Kõigest kuu aega tagasi kirjutasime Eesti kaitsepolitsei signaale kommenteerides, et Eesti kodanikele antud üleüldine Venemaale reisimise hoiatus on ülepingutatud. Oleme sellel seisukohal praegugi, kuid neil, kellel võib Venemaa eriteenistustele olla väärtus agendina ja kes võivad mingil moel paista Putini režiimile vastalise või ohtlikuna, tasub kõik riskid läbi mõelda, et mitte ebameeldivustesse sattuda. Tõenäoliselt hakkab Venemaa enne 14. juunil algavat jalgpalli MM-i maailmale jälle lahkemat nägu näitama, aga üldiselt on selge suund sulgumisele ja läänemaailmaga vastandumisele.