Al­gul Jo­ke­la, nüüd Kau­ha­jo­ki. Veel äs­ja sea­ti Soo­me – rah­vus­va­he­li­se PI­SA ha­ri­du­suu­rin­gu maail­ma­meist­ri – koo­lisüstee­mi ees­ku­juks ter­ve­le Eu­roo­pa­le. Mul­lu no­vemb­ris lei­dis aga aset ühek­sa ohv­rit nõud­nud ve­re­saun Jo­ke­las, üleeil­ne koo­li­tu­lis­ta­mi­ne Kau­ha­joe kut­se­koo­lis on võtnud elu 11 noo­relt ini­me­selt, seal­hul­gas tu­lis­ta­jalt en­dalt. Kaks ko­hu­ta­vat tragöö­diat üheain­sa aas­ta jook­sul.

Mis on lah­ti Soo­me­ga? Ehk­ki tragöö­dia­te ta­ga on kaks konk­reet­set üksi­ki­si­kut, te­kib küsi­mus, ega juh­tu­nu juu­ri ta­su ot­si­da ka Soo­me ühis­kon­nast laie­malt. Ol­gu siis rel­va­sea­du­sest, kul­tuu­ri­lis­test suht­lus­mu­de­li­test või sel­lest, kui­das ühis­kon­nas hä­da­lis­te­ga käi­tu­tak­se. Ning kas neid üld­se mär­ga­tak­se.

Ei saa möö­da min­na fak­tist, et ana­loo­giat sel­lis­te­le koo­li­tu­lis­ta­mis­te­le ei leia vii­ma­se kümne aas­ta jook­sul ühest­ki tei­sest Eu­roo­pa heao­lu­rii­gist. Eran­diks on vaid 2002. aas­tal Ida-Sak­sa­maal Er­fur­dis aset leid­nud ve­re­saun, mis nõudis 17 ini­me­lu. Küll aga leiab hul­ga­li­selt sel­li­seid näi­teid Amee­ri­ka Ühend­rii­ki­dest.

Soo­met ja Ühend­rii­ke seob vä­he­malt üks asi: tu­li­rel­va­de le­vik. Soo­mes on 100 ela­ni­ku koh­ta 56 tu­li­rel­va. See­ga kuu­lub Soo­me­le tu­li­rel­va­de le­vi­ku poo­lest maail­mas kol­mas koht ko­he USA ja Jee­me­ni jä­rel. Rel­va­lu­ba on ka kümne­tel tu­han­de­tel teis­me­lis­tel, sest se­da võib taot­le­da ala­tes 15. eluaas­tast. Jah, mui­du­gi võib öel­da: ei tu­lis­ta mit­te relv, vaid ini­me­ne. Ent mi­da suu­rem on rel­va­de le­vik, se­da suu­rem on tõen­äo­sus, et need sa­tu­vad ka ini­mes­te kät­te, kel­lel on tõsi­sed psüühi­kah­äi­red.

Kuid põhju­si saab ot­si­da mu­jalt­ki. Eeskätt sel­lest, kas ja kui­das suu­de­tak­se ühis­kon­nas mär­ga­ta ini­me­si, kel on prob­lee­me. “Mis on meie­ga lah­ti?” küsib aja­le­he Hel­sin­gin Sa­no­mat aja­kir­ja­nik Juk­ka Huus­ko. “Vä­gi­vald on laialt le­vi­nud. See võib ol­la seo­tud ka pe­re­de pu­ru­ne­mi­se, iso­lee­ri­tu­se ja üksin­du­se­ga. Meil on prob­leem suht­le­mi­se ja oma tun­ne­te väl­jen­da­mi­se­ga.” Kuid ehk ta­sub sa­ma – kas me suu­da­me mär­ga­ta oma kaa­si­ni­me­si? – küsi­da Ees­tis­ki.