Muidugi, võib vabalt juhtuda, et Vooglaid seda üldsegi ei kavanda. Kuid hoopiski huvitavam on see, kes on ikkagi SA Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks rahastajad. Ja see on seda huvitavam, et sel sihtasutusel on vägagi nähtav ja kuuldav tegevus ning tegemist pole mingi külaseltsi või käsitööringiga. See on professionaalne ühiskondlik organisatsioon, mis saab kasutada palgalisi töökohti.

Eesti Päevalehe huvil on veel üks põhjus. Kirjutasime eilses lehes üsna põhjalikult Maailma Perede Kongressi ja Venemaa raudteejuhi, siingi hästi tuntud Vladimir Jakunini seostest. Vene võimuladvikus olulist rolli mängiva Jakunini abikaasa Natalja Jakunina on väga otseselt seotud Maailma Perede Kongressi korraldamisega ja seal käib ka Varro Vooglaiu veetav sihtasutus. Kindlasti oleks hea teada, kuidas suhtub siinne sihtasutus Jakunini tegevusse.

Me ei tea täpselt, kes sihtasutust rahastab, kuid teada on, et arvestatav osa annetusi on pärit väljastpoolt Eestit. See annab põhjuse soovida detailsemalt teada, kes ikkagi kogu ürituse eest maksab.

Vooglaid pole siiani pidanud vajalikuks seda täpsustada. Põhjuseks see, et nad pole saanud ei riigieelarvelisi toetusi ega Euroopa Liidu raha, mistõttu pole neil justkui täpsema aruandluse kohustust. Kuid ühes ühiskondliku ambitsiooni suurenemisega paisub ka läbipaistvuse kohustus. Ja sellises seisus mõjub otsituna põhjendus mitte detailiseerida, kuna Ekspress Grupi kajastus oleks justkui vaenulik. Ambitsioon kohustab mängima lahtiste kaartidega ja kõrgetasemelised seosed Vene poliitika tippudega veelgi rohkem.