Ilmselt on see aga kõige sagedamini rikutud liiklusseadus. Vähesed sõidukijuhid suhtuvad roolis nutiseadme kasutamisse täisleppimatusega. Ollakse varmad leidma vabandusi, miks ühes või teises olukorras seda reeglit natuke eirata võib: ainult korraks, tähtis sõnum/kõne, otsisin aadressi, tee oli sirge ja liiklust oli vähe… Tihti ongi sellised vabandused mõnevõrra adekvaatsemad kui „ma olin ainult natuke purjus, kui rooli istusin” tüüpi jutt. Sellevõrra raskem on juurutada üleüldist täisleppimatust sõidu ajal nutiseadmete kasutamise vastu. Seda enam, et üksnes tühisel osal juhtudel jäävad rikkujad vahele ja mingit tõhusat laus- või automatiseeritud kontrolli – ka „kõik puhuvad” või kiiruskaamerad – võimalust ei ole olemas.

Ainus lahendus on seega inimeste teadlikkust parandada ja jagada nõuandeid, kuidas nutiseadme järele sügelevaid näppe talitseda. Nutisõltuvuse kontrolli all hoidmine on vast olulisemgi, sest ei tohiks olla raske aru saada, et tähelepanu hajumisega suureneb liiklusõnnetuse tekitamise oht. USA statistika järgi satub sõidu ajal nutiseadet näppiv juht õnnetusse 23 korda suurema tõenäosusega ja õnnetus juhtub keskmiselt kolm sekundit pärast seda, kui juht pöörab tähelepanu nutiseadmele.

Statistika sõnum on väga selge: kui tahad tunduvalt suurendada tõenäosust, et sõites terveks ja ellu jääd, siis ära tegele sõidu ajal kõrvaliste asjadega. Kui tahate sõidu ajal telefonikõnesid pidada, siis kasutage vabakäeseadet. Kui nutiseade täidab sõidu ajal GPS-i funktsiooni, siis kinnitage seade kohta, kust seda on mugav jälgida. Ärge hoidke seda süles või kõrvalistmel. Kui teate, et teil tekib ületamatu kiusatus nutiseadet sõidu ajal ka muuks kasutada, pange see enne sõitu käeulatusest kaugemale – näiteks pakiruumi, kust te seda isegi küünitades kätte ei saa. Pidage meeles, et nutiseadmeta veedetud aeg on tänapäeval kvaliteetaeg.