Teoorias lihtne, praktikas mitte – inimeste võimalused ja valmisolek end jõuluolengu nimel piirata on erinevad. Päris ideaalsesse jõulueelsesse mulli saavad minna vähesed. Kuid abi on sellestki, kui järgitakse õpetaja Lauri soovitust „Kui tervet rehkendust ei jõua, tee pool”.

Kui tahate jõulude ajal külla minna, eriti vanematele inimestele, siis vähendage praegu kontakte nii palju kui võimalik. Kui kavatsete veeta jõulud oma pere seltsis – inimestega, kellega nagunii pidevalt koos olete –, siis võib muud elu veidi vabamalt võtta. Aga rahvarohkemaid aegu kaubanduskeskustes, uisuväljadel, kirikutes ja mujal avalikus ruumis peaks igal juhul vältima. Keerake kasvõi ukselt või parklast tagasi, kui rahvast paistab palju olevat.

Tänavu on tark pidada jõule tavalisest vaoshoitumalt: vähem kaubanduskeskustes käimist, külaskäike ja lähikontakte.

Erinevalt paljudest teistest Euroopa riikidest ei ole Eestis kontakte eri leibkondade vahel piiratud või keelatud, vaid ainult vältida soovitatud. Kui muud asjaolud selle soovituse siiski üles kaaluvad, lähenege oma jõulupeo korraldamisele koroona-aastale kohaselt. Näiteks WHO Euroopa esindus andis eile eurooplastele soovituse korraldada jõuluüritusi õues ja kui õues ei saa, siis siseruumides maske kandes.

Kuna paljudel Eesti peredel on jõulude ajal olnud tavaks maale sõita, saab õuesoovitust küllaltki hästi järgida. Pole küll veel täpselt teada, milline on jõulupühade ajal ilm, aga tihti ei ole ilm meid ju jaanipäevalgi hellitanud. Õiged rõivad ja korralik lõke – ja küll saab ka jõulupidu justkui jaanipidu õues peetud, kui ilm just väga hullusti ei nöögi.

Tänavu on tark pidada jõule tavalisest vaoshoitumalt: vähem kaubanduskeskustes kingituste ja jõulutoitude otsinguil käimist, vähem sugulaste külastamist ja muid lähikontakte jõulude ajal. Kui nii ei tee, saavad haiglate koroonakohad pärast jõule ruttu täis.