Nüüd vahendab Eesti rahvusringhääling, et Seto kuningriigi päeval kauplejatele on tehtud hoiatus: olgu kõik müüjad ilusasti töötajate registrisse kantud. Ja olgu koduste pirukate tegijatel esitatud majandusteade eraelamus toidu käitlemise kohta. Mõistagi olgu kohapeal pakutav koduõlu ja -vein ning hansa käinud läbi aktsiisilaost.

Rumala järjekindlusega jõustatud reeglid õõnestavad usku nii riiki kui ka seadustesse. Inimene peab mõistma, miks talt midagi nõutakse.

Näiteid bürokraatia vohamisest tuleb uksest ja aknast. Üks ettevõtja kurdab, et haldusreformiga muutunud aadressi ka registrites muutmiseks koormab riik teda ühe kliki eest 18-eurose lõivuga. Ja kuidagi ei saa aru, mille eest.

Teine mees Saaremaalt räägib, et ametnikud võrdlesid aerofotosid (!) ja tuvastasid, et ta on nihutanud oma WC luba küsimata teise kohta. Menetlus nõuab enne trahvi määramist veel poolt päeva Kuressaares aruandmist. Pärast kukru kergendamist võib tualett siiski uude kohta jääda, nii et karistada saab ta kuskil väljamõeldud reeglite rikkumise, mitte päriselt kahjuliku teo eest.

Kolmas meenutab, kuidas ta läks endatehtud paati registreerima ja sai põhjalikult tänitada: kuidas nii, et paat juba valmis ja nüüd tulete registreerima? Enne ikka vaja taotlus esitada ja siis seda menetleda…

Võtab juukseid katkuma ja need on üksnes juhuslikud näited. Ettevõtjad kurdavad juba ammu, et üha rohkem energiat kulub paberitele ja tõenditele. Kui aga ka riigiga suhtlema minev tavakodanik ei saa aru, kummal pool loomaaia lambapuuri ta asub, oleme tõsise probleemi ees.

Paljud nõuded on ju ometi vajalikud. Toiduhügieen tuletas end äsja teravalt meelde restoranist NOA alguse saanud mürgituse kaudu. Ka makse peavad tõesti maksma kõik. Aga ehk võiks näiteks turukauplejatel olla ikka mingi lihtsam viis kui registrid ja teatised? Kalapüügi ja jõulukuuse loa eest võib ju tasuda SMS-iga. Miks ei võiks samamoodi maksu tasuda perenaine, kes toob kord aastas laadale koduseid pirukaid?

Võimalusi on palju ja eesmärk lihtne: riik ei tohi tunduda juhm ega ebaõiglane. Praegu selline mulje pahatihti jääb.