Kultuuriminister Rein Lang kinnitab, et pole peatoimetaja valimist ja toimetuse tööd mõjutanud. Samamoodi üritavad oma rolli vähendada teised asjasse puutuvad reformierakondlased: kantsler Paavo Nõgene ja SA Kultuurileht nõukogu juht, riigikogulane Urmas Klaas. Klaasi rolli on aga isikliku kokkupuute põhjal (tallegi pakkus Klaas seda tööd) juba jõudnud rõhutada ERR-i arvamustoimetaja Rain Kooli. Langi puhul on selgunud, et enne kaadrimuudatusi kohtus ta nii tulevase peatoimetaja kohusetäitja Kenderi kui ka sihtasutuse juhi Toomas Väljatagaga. See teeb mõju puudumise jutu väheveenvaks.

Kuid veelgi olulisem on legitiimsuskriis, milles minister Lang ja peatoimetaja Kender tegutsevad. Kenderit pole valitud avalikul konkursil, kuid tema reformid on fundamentaalsed. Suur osa kultuuriavalikkust on tema vastu häälestatud, kuid seda rohkem ta ette võtab. Tema märkus, et kultuur on „boring as s..t” – „igav kui p..k” tekitab rollikonflikti. Seni on Sirpi lugenud risti vastupidiste arusaamadega inimesed.

Langi valisid küll riigikokku tuhanded valijad, kuid hiljutiste kohalike valimiste 29 häält näitavad, et tal pole ei õiget poliitilist ega ka kultuuriinimeste toetust. Oluliste ümberkorralduste jaoks võiks seda olla. Sirp pole midagi muutumatut ega puutumatut. Kuid reformierakondlaste „meie ei tea midagi” ei veena kedagi ja teeb vastaliseks ka need, kes võiksid mõne muudatusega ühel meelel olla.