Ei ole vaja suurt taiplikkust mõistmaks, et mõlemal pool „heaolujoont” maalitakse olukorrast tugevamate värvidega pilt, kui on tegelikult põhjust. Üksikisikute tasandil võib muidugi leida igasuguseid näiteid – nii EL-i-sisese tööjõu vaba liikumise poolt kui ka vastu –, aga poliitilisi otsuseid tehes peaks lähtuma ikka tervikut hõlmavatest uuringutest, mitte äärmuslikest üksiknäidetest. Ja tervikut hõlmavad uuringud ütlevad, et immigrandid annavad Briti majandusele rohkem, kui nad sellest võtavad.

Ennem võiksid tööjõu vaba liikumise vastu võidelda Ida-Euroopa riikide kui Suurbritannia poliitikud, sest meie makromajanduslik kasu liikumisvabadusest on kaudsem ja mitte nii kohene kui väljarändajate vastuvõtjatel. Meie kasu ilmneb, kui väljarändajad osa võõrsil teenitud raha koju saadavad või ükskord kogenuma, jõukama või ettevõtlikumana kodumaale naasevad.

Brittide hirm nende sotsiaalsüsteemi kuritarvitamise pärast on samuti üle paisutatud, sest sotsiaaltoetustest elamine nõuab „oskusteavet”, mida immigrantidel napib.

Cameroni kampaania võib olla talle sissepoliitiliselt kasulik, aga laiemas plaanis on see alatu ja vähe põhjendatud.