Jälle on kohalike valimiste kampaanias palju riigi tasandi teemasid, mille kohta antud lubadusi ei saa kohalikud omavalitsused teostada. Ka vastandumist on poliitikas rohkem, kui tegelik elu põhjust annab – halba eeskuju näitavad siin sotsiaaldemokraadid ja Reformierakond.

Ja muidugi need peibutuspardid. See, et seadus lubab nüüd riigikogu liikmetel kahel toolil istuda, ei muuda nende kohalikel valimistel kandideerimist eetiliselt talutavamaks. Täiesti taunitav on ministrite kandideerimine, sest neil keelab seadus endiselt kahel toolil istuda.

Minge kindlasti valima, kuid ärge valige peibutusparte ega langege parteide hirmutamise ohvriks. Valige inimesed, keda tõesti usaldate oma linna või valla asju ajama.

Seekordsed valimised on paljudes kohtades tavalisest olulisemad, sest pannakse paika haldusreformiga loodud suurte kohalike omavalitsuste jõujooned. Kui te jääte koju ja teie naabrid samuti, on tõenäoline, et teie vana omavalitsuse huvide esindajad ei pääse uutes oludes mõjule. Sellepärast peaks valija ka ise aktiivne olema, mitte ootama poliitikut ukse taha või valimisnänni. Uurige, küsige ja nõudke ka ise, et teie kodukandile valimistel kotti pähe ei tõmmataks.

Arvestades seda, kui halvas mõttes professionaalseks on muutunud erakonnad, peab meedia nende manipulatsioonidele vastukaalu pakkuma. Aitama valijal teha sisulist ja mõistuspärast valikut. Selleks on ellu kutsutud näiteks valimiste valvurite algatus ja samal eesmärgil käivitasime eile Delfi portaalis Tallinna valimismootori.

Valimismootor kujutab endast küsimustikku, mille 22 küsimusele vastates saate teada Tallinna kohalikel valimistel kandideeriva erakonna või valimisnimekirja, millega teie vaated enim kattuvad. Näete ka seisukohtade kattuvust ülejäänud erakondadega. Valimismootori antud valimissoovitus ei pretendeeri lõplikule tõele, kuid annab siiski võimaluse jõuda loosungite ja vastanduste vahelt sisuliste lubaduste ning linna pädevuses olevate teemade ja valikuteni. Lõplik otsus tehke loomulikult oma peaga!