Ratase sõnul olevat Simson oma aktiivse tegevusega näidanud, et Hiiumaa inimeste transpordiühendused on tema jaoks väga oluline prioriteet. Praegust olukorda arvestades ei kõla see usutavalt. Simson ei ole tahtnud vastata küsimusele, miks ta ei hakanud Rukki kanali probleemiga tegelema kohe, kui mullu novembris ilmnes, et kanal on jälle muutunud kriitiliselt madalaks. Selle asemel süüdistab ta Michalit, kelle ametis oleku ajal kanalit vähemalt traaliti, ja räägib sellest, et süvendustööd tehakse plaani järgi augustis-septembris ehk poole aasta pärast.

Minister, kes leiab aega poliitilisi oponente kirglikult süüdistada, aga pärisprobleemi lahendamise jätab kiretult spetsialistide hooleks, ei tea, mis on vastutus.

Poole aasta pärast?! See on hädalahendustega – autodest tühja laevaga või Rohuküla asemel Virtsu sõitmine ja pisut tihedam lennuühendus – üle elamiseks väga pikk aeg. Ehk ei jää meri kogu selleks ajaks nii madalaks ja vahepeal saavad laevad ka normaalselt sõita, aga ebakindlus, kas ja kuidas pääseb Hiiumaale või sealt mandrile, ei kao kuhugi. Minister, kes leiab küll aega poliitilisi oponente kirglikult süüdistada, aga pärisprobleemi lahendamise jätab kiretult spetsialistide hooleks, ei tea, mis on vastutus.

Simsonil tuleks oma poliitilisest mullist välja tulla, sest mingil põhjusel ei ole spetsialistid, kes Rukki kanali pideva laevatatavuse peaksid tagama, oma ülesandega toime tulnud. Kas veeteede amet on asja ajanud liiga loiult? Kas oluline info on mõnda instantsi toppama jäänud? Kas parim pikaajaline lahendus kanalile, mille meri ikka ja jälle setteid täis kannab, on sagedane süvendamine või tuleks hoopis hankida neisse oludesse paremini sobivad laevad? Need küsimused, mitte eelkäija süüdistamine on asi, millega minister Simson peaks praegu esmajärjekorras tegelema.

Versus | Kas minister Simson eiras Hiiumaa probleemi?

Kristen Michal, riigikogu liige, eelmine majandusminister, Reformierakond (Facebook)
Jah

Merevee tase kõigub iga valitsuse ajal. Valida on, kas teha midagi või mitte. Praegu on probleem, et on valitud mitte midagi seni teha. Kahjuks paistab lihtsalt kama olevat olnud, hiidlased peavad läbi meedia vastuseid küsima.

Kadri Simson, majandus- ja taristuminister, Keskerakond (Facebook)
Ei

Valitsuse otsus on tagada vajalikud vahendid. Need olemas. Tehniline tööde tegemise võimekus on aga juba asjatundjate käes. Seni kuni süvendamist pole, on lahendus Heltermaa-Virtsu ja tihedam lennuühendus või kergemas lastis Heltermaa-Rohuküla, aga lisareisidega.