President Putini jaoks tähendavad olümpiamängud palju rohkemat kui üksnes spordisündmust. Nende kaudu ootab ta maailmalt aplausi oma valitsemismudelile.

Põhjusi vähemalt olümpia avatseremooniast kõrvale jäämiseks ei pea sõrmedel kokku lugema. Meediakajastuses domineerivad nn homopropaganda seadus, laastatud loodus ja sisuline orjatööjõu kasutamine. Laiemas plaanis pakub putinistlik Venemaa aga mitmekesist assortiid inimõiguste rikkumisest ehtsate poliitvangide olemasoluni välja. Pole oluline, et tuntumad neist nagu Mihhail Hodorkovski ja Pussy Rioti tüdrukud vahetult enne olümpiat vabaks lasti.

Seda olulisem on Kremli jaoks saada pildile võimalikult palju maailma liidreid. Pole kahtlustki, et kaamerad nopivad üles iga vähegi nimeka inimese, keda riigi kontrollitavas telepildis pärast sobivas kastmes serveerida. N-ö põlvedelt tõusnud Venemaa, kelle juhti kogu maailm kätlemas käib, moodustab ühe nurgakivi putinistide narratiivist. Kui kahju, et tulemata jääb näiteks USA president Barack Obama. Ent ehkki ameeriklaste sõnum jõudis kohale, tegi Washington ninanipsu viisakalt ja võimaldas Moskval oma nägu pingutusteta päästa.

Nii nagu igapäevaelus, ei aita asjatud solvangud suhetele ka riikide puhul kuidagi kaasa. Kui naaber ilusasti kutsub, võimaldab peolt läbi astumine teiselgi poolel kergemini sõbrakätt sirutada. Eesti–Vene kaubandussuhete jääaja lõppu võib lugeda hetkest, mil president Toomas Hendrik Ilves venelastele väikese üllatuse valmistas ja Moskvasse Teise maailmasõja lõpu 65. aastapäeva pidustustele sõitis.

Peab aga mõistma, et olümpia on sama palju sport kui poliitika ja valitsusjuhtide tasandil eraisikuid ei eksisteeri. Võib olla üsna kindel, et Ansipi „vaikiv olümpiaturism” on üks eeldus, et saada Venemaa allkiri piirileppele.

Kas allkiri leppel on tähtsam kui sümboolne seismine ühes reas Kremli toetatud autokraatidega? Anname sellega vaikiva nõusoleku ka niisugustele Kremli jõuvõtetele, mida kasutatakse praegu Ukraina mõjutamiseks. Ajalugu on näidanud, et rahustamispoliitika viljad võivad küpseks saades väga kibedaks osutuda.