Kas riigil on mõistlik investeerida Lilleküla staadionisse viis miljonit eurot? Täis tribüünid oleksid hea argument, miks praegusele 10 000 kohale veel 5000 juurde ehitada.

Viimati tõi staadionile täismaja täpselt aasta tagasi toimunud mäng Inglismaaga, 2013. aastal tegi sama Holland. 2010. aasta mäng Itaaliaga, kes on samast klassist meeskond, jättis staadionile ligi 500 tühja kohta. Vähem nimekate vastaste puhul on vaatajaid olnud 6000–7000 ringis, eksootiliste ja/või nõrkade vastaste puhul sageli ka ainult paar tuhat. Kahjuks näib, et 10 000-kohaline staadion on Eesti koondise mängude külastatavust arvestades optimaalse suurusega.

10 000-kohaline staadion on koondise mängude külastatavust arvestades just paraja suurusega.
2018. aasta UEFA Superkarika finaal, mille Eestisse saamise lootusest ajendatuna tahab valitsus Lilleküla staadionile raha anda, tooks tänu välisturistidele täis ilmselt ka 15 000 kohta. Aga mis veel? Viie miljoni euro andmine peaks tuginema soliidsemale äriplaanile kui ainult üks supermäng. Seda enam et UEFA pole selle mängu Eestile andmist ametlikult otsustanud. Plaan põhineb ainult tingimuslikul lubadusel, mille UEFA president Michel Platini augustis peaminister Taavi Rõivasele andis. Aga Platini eemaldati äsja FIFA eetikakomisjoni otsusega 90 päevaks ametist, sest teda kahtlustatakse korruptsioonis. Äriplaanina seisab see projekt savijalgadel.

Ent tõsi on ka see, et Lilleküla staadion on valmis ehitamata. Staadion, kus Eesti koondis peab kodumänge, võiks olla paremas seisukorras. Aga see, mis on prioriteetne ühe supermängu saamiseks, ja see, mida on vaja rajatise pidevaks võimalikult maksimaalseks kasutamiseks, ei kattu. Staadioni kasutusala laiendamiseks pole istekohtade lisamine esimese tähtsusega. Tuleb investeering teiste spordialade arvelt või mitte, aga selle tasuvust peaksid peaminister Rõivas ja jalgpallifunktsionäärid igal juhul konkreetsemalt põhjendama. Milliseid üritusi hakatakse viie miljoni eurose investeeringu tulemusel staadionil veel korraldama? Kui palju need Eestile tulu toovad?