Praegu kehtiv tulumaksusüsteem viib Eesti riiki kõiki inimesi puudutavas ja varem lihtsas valdkonnas suurte sammudega nullbürokraatiast eemale.

Täpne isiklik võit või kaotus selgub kiirematel tulude deklareerijatel juba paari nädala pärast. Kui aasta tagasi oli maksumaksjate koorimise värske salanõks abikaasade ühisdeklaratsioonile seatud piirang, siis nüüd on sellele lisandunud dividendide lisamine aastatulu hulka. Aastatulu suurusest oleneb teie maksumäär ehk maksuaste. Kadri Simsonil on õigus, et kokkuvõttes ei maksa praeguse süsteemiga keegi rohkem kui 20% tulumaksu, kuid ta vaikib sellest, kuidas valitsus seda, mis ühe käega antud, teise käega tagasi üritab võtta.

Pareerimaks Reformierakonna kõige valusamat kriitikat, kirjutas Simson Eesti Päevalehe ja Delfi arvamusveebis, et tulevikus plaanib Keskerakond rakendada pensionäridele 250-eurose lisatulumaksuvabastuse. Aasta lõpus sünnitushüvitist saavate naiste jaoks õigluse taastamiseks aga lubas ta seadusemuudatust, mis lubaks sünnitushüvitist maksta ka iga kuu, mitte ainult ühe suure summana, nagu praegu.

Tore, et valitsus kavatseb kitsaskohad parandada, aga kas erandite lisamise teed minnes ei lükata maksu- ja tolliametit samasse sohu, kus praegu on sotsiaalkindlustusamet oma kurikuulsa infosüsteemiga SKAIS2? Selle arendamine neelab järjest uusi summasid, sest pensionite, hüvitiste ja toetuste maksmise süsteem on keerukas, paljude eranditega ning muutub pidevalt. Tulumaksusüsteemi ei ole loodetavasti võimalik sama keeruliseks ajada, aga valitsuse usk, et tänu digiajastule võib maksuarvestus olla ükskõik kui keeruline, sest küll arvuti õige summa välja arvutab, võib siiski riigile kalliks maksma minna.

Ja veel: maksu- ja tolliamet teatas hiljuti, et uue korra tõttu peab tänavu tuludeklaratsiooni esitama palju rohkem inimesi kui varem. Selle mure ja ajakulu rahaline väärtus tuleks inimestel saadavast maksuvõidust maha arvata. Praegu kehtiv tulumaksusüsteem viib Eesti riiki ühes kõiki inimesi puudutavas ja varem lihtsas valdkonnas suurte sammudega nullbürokraatiast eemale.