Toots tuli Tartusse Randa maha võtma jutuga, et Keskerakonna juhatus on nõnda otsustanud. Rand täitvat poliitilist ametikohta ja olevat kohustatud kuuletuma, kui erakond käsib. Päris nii see tegelikult pole, sest ametlikult kinnitab linnavalitsuse liikmed ametisse ja vabastab ametist ikka linnavolikogu poolthäälte enamusega, mitte koalitsioonierakondade niiditõmbajad. Tartu linna volikogus on Keskerakonnal kõigest seitse häält 49-st, seega ei saa ta seal kästa, puua ja lasta, nagu näiteks Tallinnas. Kas Keskerakonna ladvik on selle unustanud või tahab ka ülikoolilinnas juurutada nõmedat juhtimiskultuuri, mida kasutab Ida-Virumaal ja Tallinnas?

Keskerakondlane Toots kehastab Tartus parteilist kiusu ja äraostetavust, mis muudab kogu poliitika niigi kehva mainet veel kehvemaks.

Kui Keskerakond soovib Ranna abilinnapea ametis kellegi teise vastu välja vahetada, siis oleks konstruktiivne ja viisakas pöörduda linnavolikogu poole. Selgitada, miks Rand ametisse ei sobi, ning tutvustada oma uut abilinnapeakandidaati ja tema voorusi. Paraku pole Toots seni Ranna kui abilinnapea tööle etteheiteid teinud, käib ainult parteiline kius ja intriig, mis muudab kogu poliitika niigi kehva mainet veelgi kehvemaks.

Tootsi võitlus Tartus naeruvääristab ka peaminister Jüri Ratast kui juhti. Eilne Eesti Ekspress kirjutas, kuidas mullu riigikogu valimiskampaania ühe ürituse ajal tekkis Ratase pooleõe Ulvi Põllu ja Ranna vahel tüli Tootsi valimisplakati asukoha pärast – ja sellesse sekkus Ratas ise! Tõeline superjuht, eks ole, jõuab kõikjale... Väga tõsiseid küsimusi tekitab see, et Tartule olulise Lõuna ringtee ehitus jäeti tänavusest riigieelarvest välja. Kas seda mõjutasid Tootsi abikaasa – Lõunakeskuse omanikfirma osaniku – ärihuvid?

Võimu saanud poliitikute kohus on juhtida omavalitsust parimal viisil ja selle elanike huvides. Tootsi tegevuses ei ole tartlastele mõtlemisest seni kahjuks vähimatki märki, on ainult parteilise omakasu märgid.