Suitsetamise kasuks ei räägi peaaegu miski. Maailma tervishoiuorganisatsiooni hinnangul põhjustab tubakasuitsu sissehingamine ligikaudu kümnendiku surmasid. Sellepärast olekski vale e-sigaret kui tõhus alternatiiv kõrvale heita.

Pole kahtlustki, et tavalistest suitsudest lenduvad gaasid ja tõrv kahjustavad tervist märksa rohkem kui sigarette jäljendavad aparaadid, mis pihustavad peale vee ja lõhnaainete puhast nikotiini. Sestap tuleb tervitada Euroopa Parlamendi eilset otsust, millega piiratakse küll tavatubakatoodete levikut, ent jäetakse võimalus hankida e-sigarette ka mujalt kui üksnes apteegist. Võib loota, et europarlamendi lähenemine suunab edaspidi debatti ka EL-i liikmesmaades.

E-sigarette ei soovitaks kahtlemata kellelegi, kes pole suitsetama veel hakanud. Nikotiini kahjulikkuse üle võib vaielda, kuid kindlasti on tegemist sõltuvust tekitava toimeainega. Mis peaasi, e-sigaretid on midagi nii uut, et meil pole tegelikult aimu, millist ohtu need võivad tervisele kujutada. Suitsuta sõltuvusaine pahvimine võib tuua sigarettide maailma ka neid, kes muidu sellest hoiduksid.

Koolijütsidel on moodsa e-aparaadiga märksa väiksem tõenäosus vahele jääda kui lehkavat jälge jätva pärissuitsuga.

Mõistagi tuleks kõiki kahtlusi arvestades müüa e-sigarette vähemates kohtades kui näiteks jäätist, et välistada kindlasti alaealised. Ent need vajavad regulatsiooni, mitte mõistusvastast tõrjumist. Europarlamendi esialgne eelnõu, mis võrdsustanuks elektroonilised nikotiinipihustid arstimitega, piiranuks oluliselt nende kättesaadavust ja inimeste motivatsiooni traditsioonilised plärud nende vastu välja vahetada. Või nagu praegu Eestis, halvanuks ravimitena registreerimiseni nende müügi täielikult.

E-sigarettide vastu võitlejate motiivid on kaugel sellest, et olla puhtad. Lekkinud dokumentide järgi tegi väga võimsat lobikampaaniat Philip Morris. Ega ometi rahva tervise huvides? Mitteideaalses maailmas, kus sõltlased nikotiinist niisama üle ei saa, annaks e-sigaret neile võimaluse oma pahe kiuste tervemaks jääda. Teistel mõistagi ei tasu alustadagi.