Tõelise liberaalsusega on parem lugu. Reformierakonna ennetähtaegsed juhivalimised teemaks tõstnud Siim Kallas kirjutas erakonna 1995. aastal avaldatud manifestis: „Kodanike riigis, kus riik ei võimutse Kodaniku üle, vaid Kodanik on oma riigis peremees, peab Kodanik olema ise oma rahakoti peremees.” Tolles manifestis on nii mõnigi asi liiga 1990-ndate vaimus, aga teisalt on viimase kümmekonna aasta jooksul tekkinud kitsaskohti, mida just see 1995. aasta printsiip võib lahendada aidata.

Reformierakonna 1995. aasta „Kodanike riigi manifestis” on nii mõnigi asi liiga 1990-ndate vaimus. Aga teisalt on poliitikud viimase kümmekonna aasta jooksul loonud ka hulga kitsaskohti, mida aitaks lahendada just printsiip: kodanik peab ise olema oma rahakoti peremees.

Juba Andrus Ansipi ja Taavi Rõivase valitsused hakkasid rahakotti ja otsustusõigust kodanike käest ära kiskuma, Jüri Ratase valitsuse ajal muutub see päris mõõdutundetuks. Vähendatud on omavalitsuste tulubaasi ning kodanike otsustusõigust riigieelarvest otseselt neile mõeldud hüvitiste ja toetuste kasutamisel. Haigekassa hakkas juba Rõivase valitsuse ajal erameditsiini välja suretama, praegune valitsus proovib päitseid pähe panna erameditsiini kõige kindlamale kantsile, hambaravile. Taasloodud hambaravihüvitist ei lasta kasutada hambaarsti juures, kelle kodanik valib, vaid hüvitist kasutada soovija peab minema haigekassa valitud hambaarsti juurde. Samasuguseid näiteid, kus poliitikud inimeste valikuvabadust ilmaasjata piiravad, on veel.

Tõelistele liberaalidele oleks Eestis kodanikuõiguste suurendamiseks piisavalt tööpõldu. Iseasi, kas jätkub tõelisi liberaale. Garanteeritud pole ka valimisedu, aga vähemalt esindaks Reformierakond siis ühiskonnale vajalikku mõttesuunda.

Siim Kallas (ERR)

Me ei saa minna valimistele, kui osa erakonnast pole meie juhtgrupiga rahul. Kui räägime tõsiselt valimiste võitmisest, peavad kõik olema ühtne meeskond. Selle tekkimise eeldus on uutelt valimistelt saadud legitiimsus.

Meelis Atonen (Facebook)

Reformierakond võiks iga nädal uute juhtide valimised korraldada, sest ikka ei ole keegi ju rahul ja siis saaks just rahulolu pakkuda. Küll siis saab pärast imestada, et miski enam ei toimi ja teised kõrvalt rõõmustavad!