Tema seniste parteikaaslaste ees seisavad nüüd rasked valikud.

Ei, Palo pole mõistagi asendamatu.

Ent praeguses olukorras, kus SDE reiting kompas veel äsja valimiskünnist, paneb õige varumängija leidmine erakonna esimehe Jevgeni Ossinovski kvaliteedi tõsiselt proovile.

Palju aastaid tagasi kuulutasid SDE eelkäijad Mõõdukad oma reklaamides, et kõige kiiremini ja kindlamalt liigub paat edasi mõõduka briisiga, mitte ootamatutele pagidele lootes. Praegu jätab partei sama kujundit kasutades tormi kätte sattunud kuunari mulje. Purjede rehvimise kõrval arutavad meremehed tigedalt, kas poleks aeg kapten kaladele söödaks saata, ja ettevaatlikumad tassivad varusid päästepaati. Meenutagem, et tüüri jättis esimesena laperdama Jevgeni Ossinovski ise, kes lahkus samuti ministriametist, enne kui kindel järeltulija oli välja vaadatud.

Erakonna juhtimisele keskendunud Jevgeni Ossinovskil on nüüd võimalik näidata oma tugevat personalipoliitikat. Või selles põhjalikult põruda.

Praegu on Ossinovskil võimalik tõendada, et ta mõistab vähemalt omaenda erakonda paremini kui Eesti rahva meelsust enne Läti alkorallit. Mida sa teed? Paned tagasi ministriks praegu Palo ees riigikogust lahkuva Liisa Oviiri? Eelmine kord minister olles ta just kõige paremat muljet ei jätnud. Või edutad äsja erakonnaga liitunud Marina Kaljuranda? Tema puhul pole maines küsimust. Ent kui ta võtab juba juhtida ministeeriumi, siis miks mitte ka erakonna? Kas Ossinovski on selleks väljakutseks valmis?

Kandidaatide nimekiri ei piirdu mõistagi ainult tuntud nimedega, nagu näitas Riina Sikkuti Ossinovski kohatäitjaks toomine. Sotside personalipoliitika annab märku, kui tõsiselt võetavad kavatsevad nad järgmistel valimistel olla. Terava ütlemisega Palost vabanemine oli erakonna toetajate IQ-testis üks kergemaid ülesandeid.