Ent nagu Eesti Päevalehe lugejad teavad, käib Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) ja ärimees Margus Linnamäele kuuluva Apotheka ehk Terve Pere Apteegi OÜ vahel juba poolteist aastat vaidlus, kus Linnamäe apteek kirjeldatud loogikat edukalt trotsib. Tema apteek ei koli välja ja kõik. Esmaspäeval tuli küll Harju maakohtust otsus, mis kohustab Apothekat maksma PERH-ile pindade senise ebaseadusliku hõivamise eest üle 700 000 euro hüvitist ja veel 1207,30 eurot päevas kuni valduste üleandmiseni. Aga maakohtu otsuse saab ju edasi kaevata. Kui järgmise kohtuastme otsus tuleb samuti PERH-i kasuks, siis saab edasi kaevata ka selle.

Seaduste ja lepingute eiramine ei tohi olla nii riskivaba. Puuküürnik Apotheka saab PERH-ile tekitada mõistusvastaselt palju tüli.

Aeg venib ja Linnamäe naerab, sest magusas kohas – haigla fuajees – asuv apteek teenib ilmselt nii kena kasumit, et sellest saab hõlpsasti kinni maksta ka advokaatide arved. Kartma peab hoopis PERH, sest isegi kohtus kaotajaks jäämise korral võib osava ärimehe apteek leida viisi, kuidas välja mõistetud kahjuhüvitist täies mahus mitte maksta. Peale selle oleks üürikonkursi võitnud Benul õigus nõuda PERH-ilt hüvitist, sest ta pole saanud lubatud pinnal tegevust alustada. Kui Apothekal õnnestub kohtuveskit küllalt kaua jahvatamas hoida, siis võib see takistama hakata 2020. aastal algama pidavat PERH-i juurdeehitust, mis puudutab ka praegust apteegipinda. On mõistusvastane, et puuküürnik saab ruumide omanikule nii palju tüli tekitada.

Eesti üldise ärikeskkonna aspektist vaadates on õnneks tegemist pigem erandliku looga, sest ei ole väga palju neid äripindasid, millest tasuks nii kramplikult kinni hoida. Rahaliste sanktsioonide ülempiir võiks olla kõrgem, et seaduste ja lepingute eiramine poleks kunagi nii riskivaba, kui praegu Apotheka juhtumis paistab olevat. Üürisuhteid reguleerivates seadustes on midagi valesti, kui puuküürnikud saavad omanike nõudmisi kuude kaupa eirata.