Asi pole pelgalt sarnastesse juhtumitesse võrdselt suhtumises, vaid selles, et valitsusel oleks seegi kord rahulikum edasi töötada, kui patuoinas ise tagasi astuks. Kui asi läheb umbusalduse avaldamiseni, on selle õnnestumine tõenäolisem kui hiljuti Kadri Simsoni puhul. Sotsiaaldemokraatide hulgas on Reinsalu tagasiastumise veendunud pooldajaid ja tõenäoliselt ei visku ka Keskerakonna fraktsioon ühel meelel IRL-i ülbe ministri kaitsele. Reinsalu õlekõrs on see, et opositsioon ei pruugi seekord hääletada sama üksmeeselt kui Simsoni hääletuses – Tiit Ojasoo ja vägivalla küsimusest ootamatult sündinud poliitilises kriisis on tavapärane rindejoon segi pööratud.

Valitsusel oleks rahulikum edasi töötada, kui justiitsminister Urmas Reinsalu astuks umbusaldushääletust ootamata tagasi. Umbusaldushääletusel üksmeelselt Reinsalu jätkmist toetades kaotaksid SDE parlamendisaadikud paljude valijate silmis oma näo.

Niisiis, kui Reinsalu tagasi ei astu, võidakse teda osa koalitsioonisaadikute häältega seda tegema sundida. See koalitsioonisisest usaldust loomulikult ei suurenda. Seda ei tee isegi ebaõnnestunud hääletus, kus koalitsioon pole ühtne. Kuna lähisuhtevägivalla vastu võitlemine on ammune SDE teema, kaotaksid sotsid üksmeelselt Reinsalu toetades oma näo.

Isegi kui Reinsalu põrutav arvamusartikkel kõrvale jätta, saab ta ministriametisse sobivuse kahtluse alla seada. Näiteks aastalõpu tehingud kirikutega vormistas ta viisil, mis kõigutab Eesti Vabariigi õigusliku järjepidevuse põhimõtet, ehkki IRL-ile ja erakonnajuht Helir-Valdor Seederile peaks see olema püha asi. Kahtlust, et tehinguga osteti hinge vaakuvale erakonnale toetust, süvendab see, et tavaliselt päevapoliitikast pigem eemale hoidvast EELK-st tuli nädalavahetusel Reinsalule lausa kaks toetusavaldust: kirikujuht Urmas Viilmalt ja EELK perekeskuse juhatajalt.

VERSUS | Kas sõnakasutuse pärast peab tagasi astuma?

Jüri Ratas, riigikogu aseesimees (23.10.2014)
Jah

Jürgen Ligi peab kiiremas korras vabandama nii Jevgeni Ossinovski kui ka kogu Eesti ühiskonna eest. Mina tema asemel kaaluksin väga tõsiselt, kas tal on Eesti ühiskonna silmis usalduskrediiti rahandusministri ametikohal jätkamiseks.

Jüri Ratas, peaminister (20.01.2018)
Ei

Urmas Reinsalu ebaõnnestunud arvamuslugu on kurb ja kahetsusväärne, aga ta on selle eest vabandanud. Täpselt nagu Reinsalu soovis oma sõnul rõhutada andestuse olulisust, võiksime ühiskonnana andestada oma eksimust tunnistanud justiitsministrile.