Järgmiseks suveks peab majandusministeerium leidma kasvõi ajutise lahenduse.
Asjad pole hästi ka teiste saarte puhul. Hiiumaa ja mandri vahet sõidavad sel suvel vanad alused, ehkki sellel liinil pole ummikud ja ooteajad kaugeltki nii pikad. Kuid Ruhnu ja Pärnu vahet sõitnud laev oli hiljaaegu rivist väljas ning see tähendas ruhnlastele tulemata jäänud külastajaid ja saamata jäänud tulu. Saared on laevaliiklusest pea täielikus sõltuvuses.

Vahepeal päris kena seis parvlaevanduses on asendunud probleemidega ja põhjused pärinevad poliitilistest otsustest. Mahukamad laevad on ära viidud. Vjatšeslav Leedo otsib uusi ärivõimalusi mujal, sest riik eesotsas varasemate majandus- ja taristuministrite Juhan Partsi ja Urve Paloga on keeldunud talle pikaajalist lepingut andmast ning ootab soodsamat asendust Tallinna Sadamalt. Selle tulekuga läheb aega ja Saaremaa Laevakompaniiga seotud Leedol pole põhjust olla riigiga liialt sõbralik, olgugi et vahepeal on Palo kohale istunud minister Kristen Michal. Kuid Leedo peaks arvestama, et tema otsuste all kannatavad vähem poliitikud ja rohkem tavalised saarekülastajad ning ka need, kes peaksid saarel külastajate abiga tulu teenima.

Mureallikaks on järgmine suvi. Selleks ajaks peab majandusministeerium saartele leidma suurema läbilaskevõimega lahenduse, olgu see kasvõi ajutine.