Tänasest lehest saate lugeda, et Läti valitsus kavatseb varsti esitada tagasirännet ärgitava eriplaani. Loodame, et nad suudavad tõepoolest leida mõjuvad hoovad, sest Eestilegi pole hea, kui meie lõunapiiri taga laiuvad inimestest tühjenevad alad. Eesti kogemuste järgi ja ka lätlaste seas mullu korraldatud uuringu põhjal tuleb paraku öelda, et kõige mõjuvam tagasirändemagnet oleks palju suurem palk. Kõik muu võib olla, see peab olema.

Kõige mõjuvam tagasirändemagnet on palju suurem palk. Kõik muu võib olla, see peab olema. Esimeses järjekorras vajame me endiselt rohkem ettevõtteid, mis suudavad töötajatele maksta mitme tuhande euro suurust palka.

Teel väljarännanuid tagasi tõmbava palga poole oleme me Lätist endiselt mitu sammu ees: Lätis oli keskmine netopalk möödunud aastal alla 700 euro, Eestis ligi 1000 eurot. See ja parem maksude laekumine, mis võimaldab Eestil maksta näiteks Lätist ja Leedust suuremaid peretoetusi, laseb Eestil lõuna poole endiselt eeskujuna paista. Kahjuks ei mõtle Jüri Ratase valitsus rahvastiku suundumustele piisavalt, tema sihitu tõmblemine lükkab Eestit hoopis Läti ja Leeduga samasse liigasse.

Ei Ratase tulumaksureform ega Kadri Simsoni tasuta maakonnatransport ei pööra väljarännet tagasirändeks. Eesti majandus ei ole veel tasemel, kus põhirõhu võib halbasid tagajärgi kartmata panna ümberjaotamisele. Esimeses järjekorras vajame me endiselt rohkem ettevõtteid, mis suudavad töötajatele maksta mitme tuhande euro suurust palka. Selliste ettevõtetega majanduses jagub rohkem raha ka lihttööde eest parema palga maksmiseks ja sotsiaaltoetusteks.