Kuulge, abielu pärast muretsevad mehed koalitsioonis! Kirjeldatud väljavaadet arvestades oleks mõistlik referendumiplaanile vähemalt ajutiselt pidurit tõmmata. Hea ja teie nägu päästev ettekääne selleks on ka olemas – igaüks, kel aru peas, saab aru, et lähema poole aasta jooksul on Eestis arutada ja teha palju pakilisemaid asju kui abielureferendum. Siunake paar päeva sotse ja unustage ära, et tahtsite 18. aprillil referendumi korraldada.

Igaüks, kel aru peas, saab aru, et lähema poole aasta jooksul on Eestis teha pakilisemaid asju kui abielureferendum.

Eestiga ei juhtu mitte midagi halba, kui abielu 2021. aastal rahvahääletusele ei panda. Küll aga võib Eesti elanikele juhtuda palju paha, kui koroonakriisi eelseisvatel nädalatel ja kuudel halvasti juhtida. Teiste riikide kogemus ütleb, et vaja võib minna uusi liikumispiiranguid. Kui tekib vajadus ettevõtete, koolide jne tegevust praegusest veel rohkem piirata, siis läheb vaja lisameetmeid inimeste ja ettevõtete toetamiseks. Isegi sel õnnelikul juhul, kui teine laine Eestis praegusest palju suuremaks ei paisu, jätkub siin koroonateemal tegemist – näiteks vaktsineerimine vajab ette valmistamist. Ja neid mitut miljonit eurot, mis referendumi korraldamisele-kampaaniatele kulub, saaks praegusel ajal kindlasti palju otstarbekamalt kasutada.

Referendumi kontekstis on põhjust jälle hoiatavalt meenutada ka Leedut, kus viirus möllab praegu meist kolm korda hoogsamalt. Leedus toimusid oktoobris parlamendivalimised, sellega kaasnenud inimeste liikumine ja kontaktide kasv võisid olla teguriteks, mis neil teise laine nii suureks ajasid. Parem karta kui kahetseda: märtsiks-aprilliks, mil koalitsiooni plaanidest lähtudes peaks olema abielukampaania kõrgaeg, ei pruugi koroonalainetus veel läbi olla.

Referendumiplaani pausile panemine võib olla Martin Helme, Helir-Valdor Seederi jt südamele valus, aga oleks rahvatervise seisukohast õige.