Inimestele tuleks alles jätta tugev stiimul jätkata pärast pensioniikka jõudmist töötamist. Mis siis, et mõni pensionär võib selle tulemusel võileivale „liiga” paksu viilu vorsti saada. Kui inimesed töötavad kauem, võidab riigieelarve ja võidavad tööjõupuuduses ettevõtted. Ja pensionäri enda kasu mõõduka koormusega tööl käimisest pole üksnes rahaline, see soodustab kauem vormis püsimist. Arvestades vajadust soosida vanaduspõlveks säästmist, on lühinägelik ka teisest ja kolmandast sambast saadava pensioni arvamine tulu hulka, mis vähendab maksuvaba miinimumi.

Valitsus peaks tulevast aastast jõustuvat tulumaksukorraldust kohe remontima hakkama. See, kuidas hakatakse kohtlema töötavate pensionäride tulusid, ei ole mõistlik. Paremat lahendust vajab ka tihti ületunde tegevate töötajate tulumaksustamine.

Nende puuduste parandamiseks esitas eile riigikogule seaduseelnõu reformierakondlane Jürgen Ligi. Valitsust juhtides laskis Reformierakond põhja nii mõnegi „valede” inimeste esitatud mõistliku eelnõu. Ligi eelnõu on praegusele koalitsioonile hea võimalus näidata, et nemad ei ole nii väiklased.

Pensionäre puudutav möödalaskmine ei ole ainus puudus, mis vajab uuel aastal jõustuvas tulumaksuseaduses parandamist. Teine viga puudutab töid, kus sageli ületunde tehakse – näiteks meditsiiniõdesid. Iga ületund tähendab neile kõrgemat palka, aga tulevast aastast ka kõrgemat maksumäära, mis vähendab motivatsiooni ületunde teha.

Kõige targem oleks Ratase valitsuse tulumaksukorraldus tervikuna prügikasti saata, aga see ei ole tulevat aastat silmas pidades reaalne. Väiksemat remonti peaks valitsus tulumaksuseadusele küll kohe tegema hakkama.