Tõenäosus, et teie last või teid ennast juhendab kutsetunnistuseta treener, on suur – nende osakaal on väga suur. Tõenäosus, et seetõttu saab teie laps või saate ise trennis rängalt viga, ei ole eriti suur. Eilses lehes kirjeldatu oli Eesti esimene treeneri põhjustatud vigastuse juhtum, mis jõudis kohtusse. Kergemaid vigastusi või ületreenimist esineb kindlasti palju rohkem, aga kes see oskab alati öelda, kas põhjus oli treeneri valed võtted, treenija enda liigne agarus või lihtsalt halb õnn.

Suurt sunnimeedet pole vaja luua, aga rohkem positiivset survet kutse omandamiseks tasub „illegaalsetele” treeneritele küll avaldada.

Kuid igal juhul annab see kurb lugu – isegi kaks aastat hiljem pole tüdruk sedavõrd taastunud, et saaks jälle sportida, treener aga sai kriminaalkaristuse – põhjust mõelda: kuidas treenerite oskusi parandada?

Põhimõtteliselt peaks igal Eestis tegutseval treeneril olema vastav kutsetunnistus – seda nõuab spordiseadus. Aga kuna mingeid sanktsioone kutsenõude eirajale ei rakendata, siis sageli seda nõuet ei järgita. Mõnda aeroobika- või muud treeningurühmakest pooleldi hobikorras juhendav inimene ei pruugigi mõelda, et rangelt võttes peaks ta omandama treenerikutse.

„Illegaalsete” treenerite vahelevõtmiseks suure sunnimeetme loomine võib Eestis liikumisharrastusele teha pigem halba kui head. Aga positiivset motivatsiooni ja survet kutse omandamiseks tasuks küll lisada – nii spordi- ja huviklubidel kui ka treenijatel (või nende vanematel). Asi pole üksnes vigastuste vältimises, vaid ka selles, et trennitunnid läheksid rohkem asja ette. Enamikul lastega töötavatel treeneritel on kutsetunnistus õnneks olemas, aga ka täiskasvanud väärivad asjatundlikku juhendamist.

Ideaalne oleks see, kui kutsetunnistusega treeneritele makstaks rohkem palka kui n-ö isehakanutele. Praktikas takerdub see lahendus tihti rahanappusse. Seepärast tasub alati huvi tunda, kas inimesel, kes teid või teie last treenib, on ka kutsetunnistus. Üksnes see, et ta on ise sportlik, ei tähenda veel, et ta oskab teisi õigesti juhendada ja treenida. Kutse omandamine peaks olema iga treenerina töötava inimese auasi.