„Suusaliidu juhatusest peavad lahkuma sportlastele ja ala arengule vastu töötavad isikud, nende liider Kaspar Kokk (mis on tänaseks kokku lepitud), aga ka (…) Reet Hääl, Tõnis Pohla ja Ago Markvardt. Nende jätkamisega me ei saa nõustuda.”

„Loodetavasti on ka Jaanus Teppan ise aru saanud oma mõttetutest reisidest suusaliidu kulul ja astub oma ametist tagasi hiljemalt 1. jaanuarist 2017. Juhul kui ta seda ei tee, esitame taotluse EOK-le treeneri palga ebasihipärase kasutamise lõpetamiseks.”

Ei, see pole rahvaliku tasemega lugejakiri. Niisuguses ultimatiivses toonis kirjutab Toomas Annus Eesti suusaliidule, nõudes peatreeneri ja juhatuse liikmete vabastamist.

Kas Rehemaa ja Annus teavad suusaspordist rohkem kui Ago Markvardt, kunagine maailma neljas mees?

Toomas Annus on Merko juht ja Eesti murdmaasuusatamise tähtsaima klubi Team Haanja peasponsor. Talle ja ka mitmele murdmaasuusatajale ei meeldinud mõte, et äkki peaks vähem käima MK-etappidel, sest Annus väljendab veendumust, et suusatajate välismaal esindamine on põhiülesanne. Vastaspool osutas, et suusaliit pole ainult murdmaasuusaliit.

„Murdmaajuht ja suusaliidu peasekretär astugu tagasi!” on ka murdmaasuusataja Aivar Rehemaa soovinud. Kas tema peaks olema see, kes peasekretäri puhul asja määrab? Äkki tuleks selles küsimuses pöörduda hoopis perekond Sild­aru poole? Ja miks peaksime eeldama, et Rehemaa või hoopiski Annus teab suusaspordist tervikuna rohkem kui näiteks Ago Markvardt, kunagine maailma neljas mees? Kahevõistlusel ja Markvardtil võivad olla natuke teistsugused tahtmised kui murdmaasuusatajatel.

Jah, on kahju, et murdmaasuusatajad omavahel läbi ei saa. Ja tõesti, pole ju mingit kindlust, et uus peatreener Jaanus Teppan oleks selles ametis etem kui näiteks võimaliku asendusena mainitud Anti Saarepuu. Kuid suusatajate seis on nii kehv, et oma kompromissituse võiksid nad kasutusse võtta võistlustel. Ja ka lisaraha on vaja, aga see ei aitaks neil täiesti uuele tasemele jõuda.

Laagrite ja sõitude toetamine on oluline, aga ei anna õigust kõiki kamandada. Arrogantne ärimees ja kesiste tulemustega suusatajad peaksid ultimaatumeist loobuma ning tegutsema taas kodurahu nimel. Kes peab ametist lahkuma, selle selgitamiseks on suusaliidul oma mehhanismid.